Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami to najpopularniejszy letni wypiek. Zwykłe ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi nabierze nowych smaków, w zależności od dodatków. Jakie owoce do ciasta warto wykorzystać? Drożdżowe doskonale smakuje...

Czytaj więcej
Ciasto z owocami
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ciasto z owocami to najpopularniejszy letni wypiek. Zwykłe ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi nabierze nowych smaków, w zależności od dodatków.

Jakie owoce do ciasta warto wykorzystać?

Drożdżowe doskonale smakuje z truskawkami, kwaśnym rabarbarem lub czerwonymi porzeczkami, a późnym latem i jesienią ze śliwkami. Do ciast ucieranych pasują jagody, truskawki, wiśnie, czereśnie, morele, jabłka i gruszki. Kruche ciasto dobrze smakuje z truskawkami, jabłkami lub śliwkami.

Ciasto z truskawkami jest lekkie i puszyste, o delikatnym smaku. Z kolei jagody można dodać do ucieranego ciasta lub jako dodatek do musów i galaretek, przygotowując ciasta bez pieczenia – szybkie i efektowne. Sezon na truskawki nie trwa długo, dlatego w wielu przepisach na to, jak zrobić ciasto z truskawkami wykorzystuje się także owoce mrożone – w takiej formie truskawki najlepiej sprawdzą się w musach.

Świeże truskawki i jagody wykorzystaj do przygotowania ciasta ucieranego, drożdżowego lub do ozdoby sernika – to najprostsze ciasta z truskawkami i jagodami. Puszyste i łatwe w przygotowaniu będą doskonałym dodatkiem do kawy. Przepis na ciasto z owocami – kruche z bezą, pianką lub budyniem – nie jest skomplikowany, a same ciasta efektowne i smaczne jak z cukierni. Do takich ciast najbardziej nadają się truskawki, jabłka lub jagody.