Ciasto z owocami
Ciasto z owocami to najpopularniejszy letni wypiek. Zwykłe ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi nabierze nowych smaków, w zależności od dodatków. Jakie owoce do ciasta warto wykorzystać? Drożdżowe doskonale smakuje...
Czytaj więcej
Ciasto z owocami to najpopularniejszy letni wypiek. Zwykłe ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi nabierze nowych smaków, w zależności od dodatków.
Jakie owoce do ciasta warto wykorzystać?
Drożdżowe doskonale smakuje z truskawkami, kwaśnym rabarbarem lub czerwonymi porzeczkami, a późnym latem i jesienią ze śliwkami. Do ciast ucieranych pasują jagody, truskawki, wiśnie, czereśnie, morele, jabłka i gruszki. Kruche ciasto dobrze smakuje z truskawkami, jabłkami lub śliwkami.
Ciasto z truskawkami jest lekkie i puszyste, o delikatnym smaku. Z kolei jagody można dodać do ucieranego ciasta lub jako dodatek do musów i galaretek, przygotowując ciasta bez pieczenia – szybkie i efektowne. Sezon na truskawki nie trwa długo, dlatego w wielu przepisach na to, jak zrobić ciasto z truskawkami wykorzystuje się także owoce mrożone – w takiej formie truskawki najlepiej sprawdzą się w musach.
Świeże truskawki i jagody wykorzystaj do przygotowania ciasta ucieranego, drożdżowego lub do ozdoby sernika – to najprostsze ciasta z truskawkami i jagodami. Puszyste i łatwe w przygotowaniu będą doskonałym dodatkiem do kawy. Przepis na ciasto z owocami – kruche z bezą, pianką lub budyniem – nie jest skomplikowany, a same ciasta efektowne i smaczne jak z cukierni. Do takich ciast najbardziej nadają się truskawki, jabłka lub jagody.