Ciasto z truskawkami
Wczesne lato to sezon na ciasta z truskawkami – to czas, gdy owoce są najsmaczniejsze, a sezon na nie trwa krótko. Drożdżowe z truskawkami Hitem lata jest ciasto drożdżowe...
Czytaj więcej
Wczesne lato to sezon na ciasta z truskawkami – to czas, gdy owoce są najsmaczniejsze, a sezon na nie trwa krótko.
Drożdżowe z truskawkami
Hitem lata jest ciasto drożdżowe z truskawkami lub połączeniem truskawek i rabarbaru z kruszonką. Samo ciasto piecze się szybko, ale łącznie z wyrastaniem drożdżowego zaczynu przygotowanie placka drożdżowego zajmuje kilka godzin.
Ciasto ucierane z truskawkami
Znacznie szybsze i równie smaczne jest ciasto ucierane z truskawkami, przygotowane z dodatkiem proszku do pieczenia – mleczno-maślany aromat i smak truskawek sprawiają, że ciasto jest jednym z najpopularniejszych letnich deserów.
Kruche ciasto z truskawkami
Kruche ciasto z truskawkami to propozycja dla amatorów szarlotki – przygotowanie ciasta jest takie samo jak w przypadku jabłecznika – zagniatamy kruche ciasto z mąki, masła, cukru i żółtek, a jabłka zastępujemy truskawkami. Ciasto doskonale smakuje podane z gałką lodów waniliowych.
Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami, galaretką i masą z ubitego serka mascarpone z dodatkiem słodkiej śmietanki i cukru pudru to lekka i letnia wersja tortu. Wybierając truskawki do ciasta, zwróć uwagę, by były dojrzałe i miękkie. Owoce należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i oczyścić z szypułek przed dodaniem do wypieku.