Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Czacza

Czacza

Gruzińska czacza – historia alkoholu z Gruzji Czacza, inaczej zwana chaczą, to rodzaj samogonu, domowego destylatu z moszczu winogron. Bardzo przypomina wino, ale typowym winem nie jest, w zasadzie...

Czytaj więcej
Czacza
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Gruzińska czacza – historia alkoholu z Gruzji

Czacza, inaczej zwana chaczą, to rodzaj samogonu, domowego destylatu z moszczu winogron. Bardzo przypomina wino, ale typowym winem nie jest, w zasadzie bliżej mu nawet do bimbru. Najczęściej powstaje z odpadów winogronowych po ich fermentacji. Ten gruziński bimber jest w swoim kraju na tyle popularny, że istnieją specjalne fontanny w mieście, z których przez kilka minut dziennie płynie… właśnie gruzińska czacza!

Czy ten gruziński alkohol można zrobić w domu?

Jeśli posiadasz przepis na przygotowanie gruzińskiej czaczy, to już połowa sukcesu. Możesz przygotować ten trunek w domu, choć do jego produkcji poza przepisem potrzeba także sprzętu do pędzenia tego rodzaju mocnego alkoholu. Niech jednak Cię to nie zniechęca, ponieważ gruziński bimber to coś, co każdy powinien spróbować.

Gruzińska czacza jest przyrównywana do grappy. Ma również winogronowy aromat, choć moc alkoholu, dochodząca nawet do 60%, nieco go zakrywa. Gruziński bimber charakteryzuje się też wyjątkową kulturą jego spożycia. Jak pić czaczę? Najlepiej na dużej imprezie, przy suto zastawionym stole, w atmosferze biesiady bez granic.