Czacza
Gruzińska czacza – historia alkoholu z Gruzji Czacza, inaczej zwana chaczą, to rodzaj samogonu, domowego destylatu z moszczu winogron. Bardzo przypomina wino, ale typowym winem nie jest, w zasadzie...
Czytaj więcejGruzińska czacza – historia alkoholu z Gruzji
Czacza, inaczej zwana chaczą, to rodzaj samogonu, domowego destylatu z moszczu winogron. Bardzo przypomina wino, ale typowym winem nie jest, w zasadzie bliżej mu nawet do bimbru. Najczęściej powstaje z odpadów winogronowych po ich fermentacji. Ten gruziński bimber jest w swoim kraju na tyle popularny, że istnieją specjalne fontanny w mieście, z których przez kilka minut dziennie płynie… właśnie gruzińska czacza!
Czy ten gruziński alkohol można zrobić w domu?
Jeśli posiadasz przepis na przygotowanie gruzińskiej czaczy, to już połowa sukcesu. Możesz przygotować ten trunek w domu, choć do jego produkcji poza przepisem potrzeba także sprzętu do pędzenia tego rodzaju mocnego alkoholu. Niech jednak Cię to nie zniechęca, ponieważ gruziński bimber to coś, co każdy powinien spróbować.
Gruzińska czacza jest przyrównywana do grappy. Ma również winogronowy aromat, choć moc alkoholu, dochodząca nawet do 60%, nieco go zakrywa. Gruziński bimber charakteryzuje się też wyjątkową kulturą jego spożycia. Jak pić czaczę? Najlepiej na dużej imprezie, przy suto zastawionym stole, w atmosferze biesiady bez granic.