Digestivo
Digestivo – na trawienie Digestivo to znany włoski ziołowy likier, bazujący swoim składem na mocnym alkoholu i wyciągu z takich ziół jak rumianek, estragon, koper włoski, a także majeranek,...
Czytaj więcej
Digestivo – na trawienie
Digestivo to znany włoski ziołowy likier, bazujący swoim składem na mocnym alkoholu i wyciągu z takich ziół jak rumianek, estragon, koper włoski, a także majeranek, oregano, lukrecja czy kminek. Mają one ziołowo-korzenny i gorzki smak, ale zdarzają się włoskie digestivo na słodko, na przykład truskawkowe, pistacjowe czy mandarynkowe. Włosi tradycyjnie piją ziołowe likiery po sytych posiłkach, składających się zwykle z kilku dań. Alkohol z dodatkiem ziołowego wyciągu ma bezpośrednio wspomagać trawienie i pomagać w opróżnianiu żołądka.
Jak pić digestivo? Najlepiej od razu po jedzeniu!
Digestivo na trawienie podaje się, jak już wspomniano – po posiłku. Ale według włoskiej tradycji, po kilkudaniowej biesiadzie czas jeszcze na kawę i deser. Dlatego zwyczajowo ziołowe likiery podaje się pomiędzy zakończonym posiłkiem, a podaniem kawy ze słodkim poczęstunkiem.
Choć digestivo to trunek wywodzący się z Włoch, to można przygotować swoją domową, polską wersję tego alkoholu.