Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Digestivo

Digestivo

Digestivo – na trawienie Digestivo to znany włoski ziołowy likier, bazujący swoim składem na mocnym alkoholu i wyciągu z takich ziół jak rumianek, estragon, koper włoski, a także majeranek,...

Czytaj więcej
Digestivo
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Digestivo – na trawienie

Digestivo to znany włoski ziołowy likier, bazujący swoim składem na mocnym alkoholu i wyciągu z takich ziół jak rumianek, estragon, koper włoski, a także majeranek, oregano, lukrecja czy kminek. Mają one ziołowo-korzenny i gorzki smak, ale zdarzają się włoskie digestivo na słodko, na przykład truskawkowe, pistacjowe czy mandarynkowe. Włosi tradycyjnie piją ziołowe likiery po sytych posiłkach, składających się zwykle z kilku dań. Alkohol z dodatkiem ziołowego wyciągu ma bezpośrednio wspomagać trawienie i pomagać w opróżnianiu żołądka.

Jak pić digestivo? Najlepiej od razu po jedzeniu!

Digestivo na trawienie podaje się, jak już wspomniano – po posiłku. Ale według włoskiej tradycji, po kilkudaniowej biesiadzie czas jeszcze na kawę i deser. Dlatego zwyczajowo ziołowe likiery podaje się pomiędzy zakończonym posiłkiem, a podaniem kawy ze słodkim poczęstunkiem.

Choć digestivo to trunek wywodzący się z Włoch, to można przygotować swoją domową, polską wersję tego alkoholu.