Grappa
Włoska grappa – czym się charakteryzuje? Czy wiesz, że gdyby nie produkcja wina, to włoski alkohol zwany grappą mógłby nigdy nie powstać? To właśnie podczas procesu fermentowania winogron, potrzebnego...
Czytaj więcej
Włoska grappa – czym się charakteryzuje?
Czy wiesz, że gdyby nie produkcja wina, to włoski alkohol zwany grappą mógłby nigdy nie powstać? To właśnie podczas procesu fermentowania winogron, potrzebnego w celu powstawania wina, pozyskuje się wytłoki i pestki z tych owoców – a z nich następnie tworzy się bimber z winogron, czyli nic innego, jak włoską grappę.
Grappa – co to takiego?
Choć niektórym ten włoskiego pochodzenia trunek kojarzy się z lekkimi drinkami o niedużej mocy (stężeniu alkoholu), to jest wręcz przeciwnie. Grappa to przezroczysty alkohol o mocy około 37,5%. Jest nieco gorzkawy za sprawą zawartych w nim związków zwanych garbnikami, a ponadto charakteryzuje się intensywnym aromatem. Wbrew pozorom jest to dość ciężki alkohol. Choć mówi się, że to typowo włoski alkohol, to grappę produkuje się także w regionie Kalifornii, a podobne do niej odpowiedniki powstają na terenach Francji, Hiszpanii i Portugalii.
Jak podawać włoski bimber z winogron?
Najpopularniejszy sposób podawania grappy to… bez żadnych dodatków. Podawana jest ona w wysokim kieliszku o kształcie podobnym do klepsydry. Przypomina w nim nieco białe wino, ale po spróbowaniu tego trunku z pewnością od razu odczujesz moc alkoholu - nieproporcjonalnie dużą, jak na wino.
Co ciekawe, choć obecnie włoska grappa to trunek doceniany zwłaszcza przez koneserów alkoholi, przede wszystkim win – to dawniej służył uciesze ubogich warstw społeczeństwa włoskiego. Jeśli szukasz nowych rodzajów alkoholi do spróbowania, to zdecydowanie polecamy ten aromatyczny i intensywny trunek.