Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Grappa

Grappa

Włoska grappa – czym się charakteryzuje? Czy wiesz, że gdyby nie produkcja wina, to włoski alkohol zwany grappą mógłby nigdy nie powstać? To właśnie podczas procesu fermentowania winogron, potrzebnego...

Czytaj więcej
Grappa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Włoska grappa – czym się charakteryzuje?

Czy wiesz, że gdyby nie produkcja wina, to włoski alkohol zwany grappą mógłby nigdy nie powstać? To właśnie podczas procesu fermentowania winogron, potrzebnego w celu powstawania wina, pozyskuje się wytłoki i pestki z tych owoców – a z nich następnie tworzy się bimber z winogron, czyli nic innego, jak włoską grappę.

Grappa – co to takiego?

Choć niektórym ten włoskiego pochodzenia trunek kojarzy się z lekkimi drinkami o niedużej mocy (stężeniu alkoholu), to jest wręcz przeciwnie. Grappa to przezroczysty alkohol o mocy około 37,5%. Jest nieco gorzkawy za sprawą zawartych w nim związków zwanych garbnikami, a ponadto charakteryzuje się intensywnym aromatem. Wbrew pozorom jest to dość ciężki alkohol. Choć mówi się, że to typowo włoski alkohol, to grappę produkuje się także w regionie Kalifornii, a podobne do niej odpowiedniki powstają na terenach Francji, Hiszpanii i Portugalii.

Jak podawać włoski bimber z winogron?

Najpopularniejszy sposób podawania grappy to… bez żadnych dodatków. Podawana jest ona w wysokim kieliszku o kształcie podobnym do klepsydry. Przypomina w nim nieco białe wino, ale po spróbowaniu tego trunku z pewnością od razu odczujesz moc alkoholu - nieproporcjonalnie dużą, jak na wino.

Co ciekawe, choć obecnie włoska grappa to trunek doceniany zwłaszcza przez koneserów alkoholi, przede wszystkim win – to dawniej służył uciesze ubogich warstw społeczeństwa włoskiego. Jeśli szukasz nowych rodzajów alkoholi do spróbowania, to zdecydowanie polecamy ten aromatyczny i intensywny trunek.