Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Gyros

Gyros

Mięso opiekane na rożnie to potrawa, która przywędrowała do kuchni europejskiej z Grecji. W Polsce najczęściej serwowane jako kebab z gyrosem lub sałatka. Gyros – przepis Przepis na gyros...

Czytaj więcej
Gyros
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Mięso opiekane na rożnie to potrawa, która przywędrowała do kuchni europejskiej z Grecji. W Polsce najczęściej serwowane jako kebab z gyrosem lub sałatka.

Gyros – przepis

Przepis na gyros najczęściej przygotowuje się z szynki wieprzowej, baraniny, cielęciny i kurczaka. Mięso opiekane na ruszcie odcina się w postaci cienkich plasterków. W takiej postaci mięso wraz z sosami i warzywami trafia do specjalnej bułki typu pita lub tortilli – kebab to dziś jedno z najpopularniejszych dań typu fast food. Sałatka gyros serwowana w restauracjach to mięso z dodatkiem sałatki greckiej i plackiem pita.

Popularne kebaby i sałatki z dodatkiem gyrosa można przygotować także samemu, a mięso podobne w smaku do gyrosa uzyskamy krojąc na cienkie plasterki pieczone i lekko przyrumienione na patelni mięso wieprzowe czy filet drobiowy. Popularne dania z wykorzystaniem gyrosa można przygotować także w wersji wegetariańskiej, wykorzystując dostępne w sklepach warzywne danie typu gyros, np. z grochu.

Domowy gyros

Smaku domowemu kebabowi czy sałatce nada przyprawa gyros. Sałatka gyros najlepiej komponuje się układana warstwowo z sosem tzatziki, kapustą pekińską lub sałatą rzymską, kukurydzą z puszki, czerwoną papryką, ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Pitę domowego kebeba napełniamy mięsem, kapustą pekińską lub sałatą rzymską, plasterkami świeżego lub kiszonego ogórka i pomidora oraz ulubionym sosem, np. czosnkowym.