Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jagodzianki

Jagodzianki

Letnia wersja drożdżówek – słodkich bułeczek z ciasta drożdżowego – to te z owocami: truskawkami, rabarbarem, malinami czy jagodami. Wypełnione nadzieniem z leśnych owoców drożdżówki z jagodami to jedne...

Czytaj więcej
Jagodzianki
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Letnia wersja drożdżówek – słodkich bułeczek z ciasta drożdżowego – to te z owocami: truskawkami, rabarbarem, malinami czy jagodami. Wypełnione nadzieniem z leśnych owoców drożdżówki z jagodami to jedne z najsmaczniejszych przekąsek.

Jagodzianki – przepis

Domowe jagodzianki przygotujesz szybko według prostego przepisu:

·      50 g świeżych drożdży,

·      250 ml ciepłego mleka,

·      500 g mąki pszennej,

·      1 jajko,

·      5 żółtek,

·      100 g cukru,

·      100 g masła.

Z połowy ciepłego mleka, pokruszonych drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki wyrób zaczyn i zostaw na kwadrans do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem. Wyrośnięty zaczyn dodaj do pozostałych składników (wcześniej zmieszanych). Wyrób ciasto na gładką, pozbawioną grudek masę, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości ok 1,5 cm, podziel na 12 równych części. Na środku każdej z części ułóż farsz jagodowy (umyte i osuszone jagody wymieszane z dwiema łyżkami cukru), sklej tak, by uformowała się kula z jagodami w środku, lekko spłaszcz z jednej strony. Przed upieczeniem bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Puszyste domowe drożdżówki piecz ok 20 minut (aż góra się ładnie zrumieni) w nagrzanym do 220 °C piekarniku.

Domowe drożdżówki możesz zamrozić.