Jagodzianki
Letnia wersja drożdżówek – słodkich bułeczek z ciasta drożdżowego – to te z owocami: truskawkami, rabarbarem, malinami czy jagodami. Wypełnione nadzieniem z leśnych owoców drożdżówki z jagodami to jedne...
Czytaj więcej
Letnia wersja drożdżówek – słodkich bułeczek z ciasta drożdżowego – to te z owocami: truskawkami, rabarbarem, malinami czy jagodami. Wypełnione nadzieniem z leśnych owoców drożdżówki z jagodami to jedne z najsmaczniejszych przekąsek.
Jagodzianki – przepis
Domowe jagodzianki przygotujesz szybko według prostego przepisu:
· 50 g świeżych drożdży,
· 250 ml ciepłego mleka,
· 500 g mąki pszennej,
· 1 jajko,
· 5 żółtek,
· 100 g cukru,
· 100 g masła.
Z połowy ciepłego mleka, pokruszonych drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki wyrób zaczyn i zostaw na kwadrans do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem. Wyrośnięty zaczyn dodaj do pozostałych składników (wcześniej zmieszanych). Wyrób ciasto na gładką, pozbawioną grudek masę, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości ok 1,5 cm, podziel na 12 równych części. Na środku każdej z części ułóż farsz jagodowy (umyte i osuszone jagody wymieszane z dwiema łyżkami cukru), sklej tak, by uformowała się kula z jagodami w środku, lekko spłaszcz z jednej strony. Przed upieczeniem bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Puszyste domowe drożdżówki piecz ok 20 minut (aż góra się ładnie zrumieni) w nagrzanym do 220 °C piekarniku.
Domowe drożdżówki możesz zamrozić.