Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z kruszonką to jedno z naszych ulubionych ciast – smakuje jak u babci. Spulchniane jest na skutek fermentacji drożdzy, a występujący w mące gluten, podczas podgrzewania ciasta...

Czytaj więcej
Ciasto drożdżowe
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ciasto drożdżowe z  kruszonką to jedno z naszych ulubionych ciast – smakuje jak u babci. Spulchniane jest na skutek fermentacji drożdzy, a występujący w mące gluten, podczas podgrzewania ciasta w piekarniku, ścina się, przez co ciasto jest lekkie i puszyste. Smakuje nawet czerstwe, o ile oczywiście wytrwa tak długo… W Akademii Smaku znajdziesz idealny przepis na ciasto drożdżowe, a dzięki naszym poradom dowiesz się, jak zrobić kruszonkę do ciasta. Z taką wiedzą samodzielnie upieczesz chałkę, domowe drożdżówki z truskawkami albo ciasto drożdżowe z rabarbarem.

 

Jaki jest przepis na idealne ciasto drożdżowe?

 

Podstawowe składniki na ciasto drożdżowe to:

 

  • drożdże świeże lub suszone, 

  • mleko,

  • mąka,

  • jajka,

  • cukier

  • masło.

 

Wszystkie składniki powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej, jedynie mleko warto lekko podgrzać, ale nieprzesadnie – zbyt gorące zabiłoby drożdże i uniemożliwiłoby proces wyrastania.

 

Co dalej? Z drożdży, mleka, odrobiny cukru i mąki wyrabiamy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy po blisko 10 minutach zaczyn zwiększy swoją objętość kilka razy, przelewamy go do miski (w której uprzednio najpierw utarliśmy jaja z cukrem), a następnie dodajemy mąkę. Do tak przygotowanych składników wlewamy zaczyn i resztę mleka, a gdy już wyrobimy ciasto, pora dodać roztopione masło. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.

 

Dobra rada: aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, trzeba je dobrze napowietrzyć poprzez wyrabianie – dzięki temu po upieczeniu będzie pulchne i lekkie. Drugim warunkiem udanego ciasta drożdżowego jest zapewnienie mu odpowiednich warunków do wyrośnięcia – ciepłego i nieprzewiewnego miejsca. Reszta pójdzie jak z płatka.

 

Co zrobić z ciasta drożdżowego?

 

Pyszne ciasto z kruszonką to niejedyny przepis na ciasto drożdżowe. Przygotujesz z niego domową pizzę, drożdżowe racuszki na kolację lub podwieczorek, cebularze jako przekąska czy smaczną i efektowną focaccię z pomidorkami. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić na kolację – przygotuj ciasto drożdżowe. Przepis na jego wykorzystanie podpowie ci zawartość lodówki – to także doskonały sposób na „czyszczenie” jej, oszczędne gotowanie i niemarnowanie jedzenia. Przygotowując ciasto drożdżowe w wersji wytrawnej, pamiętaj, by dodać cukier jedynie do zaczynu.

 

Domowe pieczywo drożdżowe

 

Jeśli zawsze w zapasie masz suche drożdże, możesz się cieszyć pachnącym domowym pieczywem bez wychodzenia z domu. Nawet podczas śniadania w niehandlową niedzielę!

 

Z ciasta drożdżowego upieczesz:

 

  • chleb domowy wiejski,

  • pełnoziarnisty,

  • pełnoziarniste bajgle,

  • czy chrupiące świeże kajzerki.