Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe z kruszonką to jedno z naszych ulubionych ciast – smakuje jak u babci. Spulchniane jest na skutek fermentacji drożdzy, a występujący w mące gluten, podczas podgrzewania ciasta...
Czytaj więcej
Ciasto drożdżowe z kruszonką to jedno z naszych ulubionych ciast – smakuje jak u babci. Spulchniane jest na skutek fermentacji drożdzy, a występujący w mące gluten, podczas podgrzewania ciasta w piekarniku, ścina się, przez co ciasto jest lekkie i puszyste. Smakuje nawet czerstwe, o ile oczywiście wytrwa tak długo… W Akademii Smaku znajdziesz idealny przepis na ciasto drożdżowe, a dzięki naszym poradom dowiesz się, jak zrobić kruszonkę do ciasta. Z taką wiedzą samodzielnie upieczesz chałkę, domowe drożdżówki z truskawkami albo ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Jaki jest przepis na idealne ciasto drożdżowe?
Podstawowe składniki na ciasto drożdżowe to:
-
drożdże świeże lub suszone,
-
mleko,
-
mąka,
-
jajka,
-
cukier
-
masło.
Wszystkie składniki powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej, jedynie mleko warto lekko podgrzać, ale nieprzesadnie – zbyt gorące zabiłoby drożdże i uniemożliwiłoby proces wyrastania.
Co dalej? Z drożdży, mleka, odrobiny cukru i mąki wyrabiamy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy po blisko 10 minutach zaczyn zwiększy swoją objętość kilka razy, przelewamy go do miski (w której uprzednio najpierw utarliśmy jaja z cukrem), a następnie dodajemy mąkę. Do tak przygotowanych składników wlewamy zaczyn i resztę mleka, a gdy już wyrobimy ciasto, pora dodać roztopione masło. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
Dobra rada: aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, trzeba je dobrze napowietrzyć poprzez wyrabianie – dzięki temu po upieczeniu będzie pulchne i lekkie. Drugim warunkiem udanego ciasta drożdżowego jest zapewnienie mu odpowiednich warunków do wyrośnięcia – ciepłego i nieprzewiewnego miejsca. Reszta pójdzie jak z płatka.
Co zrobić z ciasta drożdżowego?
Pyszne ciasto z kruszonką to niejedyny przepis na ciasto drożdżowe. Przygotujesz z niego domową pizzę, drożdżowe racuszki na kolację lub podwieczorek, cebularze jako przekąska czy smaczną i efektowną focaccię z pomidorkami. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić na kolację – przygotuj ciasto drożdżowe. Przepis na jego wykorzystanie podpowie ci zawartość lodówki – to także doskonały sposób na „czyszczenie” jej, oszczędne gotowanie i niemarnowanie jedzenia. Przygotowując ciasto drożdżowe w wersji wytrawnej, pamiętaj, by dodać cukier jedynie do zaczynu.
Domowe pieczywo drożdżowe
Jeśli zawsze w zapasie masz suche drożdże, możesz się cieszyć pachnącym domowym pieczywem bez wychodzenia z domu. Nawet podczas śniadania w niehandlową niedzielę!
Z ciasta drożdżowego upieczesz:
-
chleb domowy wiejski,
-
pełnoziarnisty,
-
pełnoziarniste bajgle,
-
czy chrupiące świeże kajzerki.