Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kamikaze

Kamikaze

Drink kamikaze – skąd taka nazwa? Czy faktycznie picie drinka kamikaze jest tak ryzykowne, jak sugeruje nazewnictwo tego alkoholu? Niestety tak! Choć zwyczajowo podaje się go w małym kieliszku,...

Czytaj więcej
Kamikaze
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Drink kamikaze – skąd taka nazwa?

Czy faktycznie picie drinka kamikaze jest tak ryzykowne, jak sugeruje nazewnictwo tego alkoholu? Niestety tak! Choć zwyczajowo podaje się go w małym kieliszku, w formie szota, to jednocześnie aby zwyczaju stało się zadość – należy wypić cztery takie szoty. Jeden po drugim! W każdym przepisie na kamikaze jedna porcja (czyli 4 szoty) zawiera 50 ml wódki, 50 ml niebieskiego likieru „Blue curacao”, tyle samo soku z cytryny, a to wszystko dopełnia kilka kostek lodu. Całość należy zmiksować i rozlać do czterech kieliszków.

Jak zrobić kamikaze?

Domowe kamikaze – czy może smakować równie dobrze, jak to podane w barze? Oczywiście! Tym bardziej, że składniki, z jakich tworzy się drink kamikaze, sprawiają, że drink nie jest skomplikowany. Nawet, jeśli nie masz w zasięgu ręki niebieskiego likieru, to możesz zastąpić go innym, dowolnie wybranym – ale orzeźwiającym i najlepiej z owocowymi nutami.

Przepis na kamikaze jest bardzo popularny, zwłaszcza na wszelkiego rodzaju imprezach domowych. To dlatego, że słodko-kwaśny smak drinka kamikaze należy już do klasyków, a ponadto prostota jego przygotowania nie sprawi problemu nawet początkującemu barmanowi. Jeśli chcesz dodatkowo zachwycić swoich gości, możesz ozdobić kieliszek kryształkami cukru – lub przeciwnie, kwaskiem cytrynowym, w zależności od gustów.