Karp po żydowsku
Karp po żydowsku na wigilię – czyli karp w wersji na słodko – to pamiątka kulinarna po Żydach zamieszkujących polskie tereny. Dla nich stanowił tradycyjną postną potrawę, a dziś...
Czytaj więcej
Karp po żydowsku na wigilię – czyli karp w wersji na słodko – to pamiątka kulinarna po Żydach zamieszkujących polskie tereny. Dla nich stanowił tradycyjną postną potrawę, a dziś wchodzi w skład kanonu wigilijnych dań, w niektórych rejonach Polski i Ukrainy.
Przepis na karpia po żydowsku
Jak to zwykle bywa również karp po żydowsku pojawia się w kilku wariacjach. Klasyczna wersja zakłada, że jest on podawany na zimno, w galarecie i towarzystwie rodzynek oraz migdałów, które nadają daniu charakterystyczny, słodki smak. W niektórych przypadkach do całości dodaje się też np. marchew oraz plastry ugotowanych jajek.
Składniki na karpia po żydowsku
- karp
- cebula
- rodzynki
- migdały (w płatkach lub posiekane)
- cytryna (skórka i sok)
- pieprz i sól
- masło
Opcjonalnie możemy też dodać: jasne piwo lub półwytrawne białe wino; goździki oraz cynamon dla nadania świątecznego aromatu; liść laurowy i oliwę z oliwek.
Wywar przygotowujemy na bazie kręgosłupa i głowy karpia. Dołączamy do tego podsmażoną cebulę i resztę składników. Pozostałą część ryby kroimy w dzwonka. Według tradycji polskich Żydów karp ten powinien być serwowany z chałką bądź innym pieczywem.
Ryba przygotowana w takiej wersji może być wspaniałą odmianą w domach, gdzie do tej pory podawało się karpia w wersji „stonowanej”. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego na tegorocznym, wigilijnym stole, koniecznie sprawdź nasze przepisy!