Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku na wigilię – czyli karp w wersji na słodko – to pamiątka kulinarna po Żydach zamieszkujących polskie tereny. Dla nich stanowił tradycyjną postną potrawę, a dziś...

Czytaj więcej
Karp po żydowsku
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Karp po żydowsku
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

 

Karp po żydowsku na wigilię – czyli karp w wersji na słodko – to pamiątka kulinarna po Żydach zamieszkujących polskie tereny. Dla nich stanowił tradycyjną postną potrawę, a dziś wchodzi w skład kanonu wigilijnych dań, w niektórych rejonach Polski i Ukrainy.

Przepis na karpia po żydowsku

Jak to zwykle bywa również karp po żydowsku pojawia się w kilku wariacjach. Klasyczna wersja zakłada, że jest on podawany na zimno, w galarecie i towarzystwie rodzynek oraz migdałów, które nadają daniu charakterystyczny, słodki smak. W niektórych przypadkach do całości dodaje się też np. marchew oraz plastry ugotowanych jajek.

Składniki na karpia po żydowsku

  • karp
  • cebula
  • rodzynki
  • migdały (w płatkach lub posiekane)
  • cytryna (skórka i sok)
  • pieprz i sól
  • masło

Opcjonalnie możemy też dodać: jasne piwo lub półwytrawne białe wino; goździki oraz cynamon dla nadania świątecznego aromatu; liść laurowy i oliwę z oliwek.

Wywar przygotowujemy na bazie kręgosłupa i głowy karpia. Dołączamy do tego podsmażoną cebulę i resztę składników. Pozostałą część ryby kroimy w dzwonka. Według tradycji polskich Żydów karp ten powinien być serwowany z chałką bądź innym pieczywem.

Ryba przygotowana w takiej wersji może być wspaniałą odmianą w domach, gdzie do tej pory podawało się karpia w wersji „stonowanej”. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego na tegorocznym, wigilijnym stole, koniecznie sprawdź nasze przepisy!