Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Karp po żydowsku może być ciekawą alternatywą dla najpopularniejszej wersji wigilijnego karpia, czyli smażonego w panierce. Tradycyjny przepis jest jednak dość pracochłonny i zakłada podanie ryby na zimno. Ja tymczasem chciałbym Wam zaproponować nieco zmodyfikowaną wersją. Taki karp świetnie wpasuje się w dosłownie każde świąteczne menu.

Składniki

1 kg - karpia
1 szt. - cebuli
50 g - rodzynek
20 g - płatków migdałowych
1 łyżeczka - cynamonu
4-5 szt. - goździków
1 łyżka - miodu
- sok z cytryny (1 szt.)
- sok i skórka z 1 pomarańczy
1 szklanka - białego wina półwytrawnego
3 łyżki - masła
- sól do smaku

Opis wykonania

1

Rybę podziel na porcje i skrop sokiem z cytryny.

Cebulę pokrojoną w piórka wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła.

Jak tylko lekko się zeszkli, dodaj cynamon i goździki, dalej smaż na średniej mocy płyty grzewczej. Następnie na patelnię dodaj kawałki ryby, dopraw solą, dodaj wino, miód, sok i skórkę startą z pomarańczy, także rodzynki i płatki migdałowe.

2

Teraz przykryj patelnię i duś rybę na niewielkiej mocy palnika przez około 15–20 minut zależnie do tego, jak duże i grube są kawałki karpia.

Na koniec całe danie potrzebuje jeszcze kilka minut duszenia bez przykrycia. Dzięki temu sos się zredukuje i nieco zgęstnieje.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych