Karp po żydowsku
4 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rybę podziel na porcje i skrop sokiem z cytryny.
Cebulę pokrojoną w piórka wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła.
Jak tylko lekko się zeszkli, dodaj cynamon i goździki, dalej smaż na średniej mocy płyty grzewczej. Następnie na patelnię dodaj kawałki ryby, dopraw solą, dodaj wino, miód, sok i skórkę startą z pomarańczy, także rodzynki i płatki migdałowe.
Teraz przykryj patelnię i duś rybę na niewielkiej mocy palnika przez około 15–20 minut zależnie do tego, jak duże i grube są kawałki karpia.
Na koniec całe danie potrzebuje jeszcze kilka minut duszenia bez przykrycia. Dzięki temu sos się zredukuje i nieco zgęstnieje.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Komentarze