Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Karp po żydowsku

Opis wykonania

Karp po żydowsku może być ciekawą alternatywą dla najpopularniejszej wersji wigilijnego karpia, czyli smażonego w panierce. Tradycyjny przepis jest jednak dość pracochłonny i zakłada podanie ryby na zimno. Ja tymczasem chciałbym Wam zaproponować nieco zmodyfikowaną wersją. Taki karp świetnie wpasuje się w dosłownie każde świąteczne menu.

Karp po żydowsku - krok 1

Rybę podziel na porcje i skrop sokiem z cytryny.

Cebulę pokrojoną w piórka wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła.

Jak tylko lekko się zeszkli dodaj cynamon i goździki, dalej smaż na średnim ogniu. Następnie na patelnię dodaj kawałki ryby, dopraw solą, dodaj wino, miód, sok i skórkę startą z pomarańczy, także rodzynki i płatki migdałowe.

Karp po żydowsku - krok 2

Teraz przykryj patelnię i duś rybę na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut zależnie do tego, jak duże i grube są kawałki karpia.

Na koniec całe danie potrzebuje jeszcze kilka minut duszenia bez przykrycia. Dzięki temu sos się zredukuje i nieco zgęstnieje.