Karpatka

Karpatka

 

Pofalowane ciasto ptysiowe wypełnione kremem budyniowym to jedno z łatwiejszych ciast do samodzielnego przygotowania.

Karpatka – co to za ciasto?

Domowa karpatka składa się dwóch płatów ciasta ptysiowego, przełożonych kremem i posypanych cukrem pudrem. Natomiast cukiernicy karpatką nazywają ciasto, które na spodzie ma płat kruchego ciasta, a na górze ciasto parzone.

Ciasto karpatka – przepis

Prosty przepis na karpatkę domową to ciasto parzone z wody, mąki, masła, jaj i proszku do pieczenia. Ciasto ptysiowe do karpatki przygotowuje się z zaparzonej mąki, mieszanej z pozostałymi składnikami ciasta w trakcie podgrzewania. Ciasto ptysiowe bardzo rośnie w trakcie pieczenia, przybierając pofalowany kształt, charakterystyczny dla karpatki. Podzielone na mniejsze porcje ciasto można także wykorzystać do domowych ptysiów czy eklerów.

Jak zrobić krem do karpatki

Krem do karpatki przygotowuje się z masy budyniowej utartej z masłem. Konsystencja powinna być aksamitna i puszysta. Spora ilość masła sprawia, że jest to dosyć kaloryczne ciasto. Masę można przygotować na bazie dużej porcji budyniu waniliowego lub śmietankowego dostępnego w sklepach. Ciasto karpatka doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami, które nie tylko udekorują deser, ale też przełamią słodki smak budyniu.


Niestety nie znaleziono nic pasującego do wyszukiwania