Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kebab

Kebab

Tradycyjny kebab turecki ma ponad dwadzieścia odmian. W Polsce najpopularniejszy jest döner kebap, co oznaczy tyle co pieczone obracające się mięso. Kebab tradycyjny przyrządzany jest z grillowanego na pionowym...

Czytaj więcej
Kebab
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Tradycyjny kebab turecki ma ponad dwadzieścia odmian. W Polsce najpopularniejszy jest döner kebap, co oznaczy tyle co pieczone obracające się mięso. Kebab tradycyjny przyrządzany jest z grillowanego na pionowym ruszcie mięsa baraniego, skrawanego na cienkie paseczki, podawanego z surówkami, sosem i serem owczym. Spopularyzowany w Europie kebab stał się daniem fast foodowym, podawanym w bułce pita, chlebku lawasz lub cienkim placku w rodzaju tortilli. W Polsce najczęściej kebab serwowany jest z mięsem drobiowym lub wołowym zamiast baraniego. Wegetarianie bez problemu kupią także bezmięsnego kebaba.

Domowy kebab

Z naszymi przepisami przygotujesz pysznego domowego kebaba, który w niczym nie ustępuje kupnym. Z czego składa się domowy kebab? Z dobrego mięsa, przyprawionego odpowiednią przyprawą do kebaba. Od tego, jakie mięso na kebab wybierzesz, będzie zależał jego smak – drobiowy jest łagodniejszy i o wiele łatwiej przygotować go w domu. Jeśli nie masz specjalnych bułek pita, w domu do przygotowania wykorzystaj ciasto naleśnikowe. Podany z surówkami i ostrym sosem na bazie pomidorowego lub czosnkowym będzie smakował doskonale.

Jeśli jesteś amatorem kebaba, wypróbuj także przepis na pizzę kebab!