Kebab
Tradycyjny kebab turecki ma ponad dwadzieścia odmian. W Polsce najpopularniejszy jest döner kebap, co oznaczy tyle co pieczone obracające się mięso. Kebab tradycyjny przyrządzany jest z grillowanego na pionowym...
Czytaj więcej
Tradycyjny kebab turecki ma ponad dwadzieścia odmian. W Polsce najpopularniejszy jest döner kebap, co oznaczy tyle co pieczone obracające się mięso. Kebab tradycyjny przyrządzany jest z grillowanego na pionowym ruszcie mięsa baraniego, skrawanego na cienkie paseczki, podawanego z surówkami, sosem i serem owczym. Spopularyzowany w Europie kebab stał się daniem fast foodowym, podawanym w bułce pita, chlebku lawasz lub cienkim placku w rodzaju tortilli. W Polsce najczęściej kebab serwowany jest z mięsem drobiowym lub wołowym zamiast baraniego. Wegetarianie bez problemu kupią także bezmięsnego kebaba.
Domowy kebab
Z naszymi przepisami przygotujesz pysznego domowego kebaba, który w niczym nie ustępuje kupnym. Z czego składa się domowy kebab? Z dobrego mięsa, przyprawionego odpowiednią przyprawą do kebaba. Od tego, jakie mięso na kebab wybierzesz, będzie zależał jego smak – drobiowy jest łagodniejszy i o wiele łatwiej przygotować go w domu. Jeśli nie masz specjalnych bułek pita, w domu do przygotowania wykorzystaj ciasto naleśnikowe. Podany z surówkami i ostrym sosem na bazie pomidorowego lub czosnkowym będzie smakował doskonale.
Jeśli jesteś amatorem kebaba, wypróbuj także przepis na pizzę kebab!