Zdrowy kebab z tatarem z truskawek
6 porcje
45 min
Łatwe
To danie dla osób, które nie potrafią sobie odmówić kebaba, a zarazem chcą odżywiać się zdrowo ;)
Składniki
6 szt. grecka pita z kolendrą i czosnkiem
3 szt. filety z kurczaka
1 szt. opakowanie przecieru pomidorowego
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. czerwona cebula
4 szt. liście kapusty pekińskiej
200 g kukurydza
1 szt. garść posiekanych liści kolendry
1 łyżeczka zmielona kolendra
1 szt. posiekana papryczka chili
1 łyżeczka trawa cytrynowa
1 łyżeczka Imbir mielony
1/2 łyżeczka kurkuma
1 łyżeczka kmin rzymski
1/2 garść świeża szałwia
5 szt. truskawki
1 łyżka suszone oregano
1 łyżka suszona bazylia
sól, pieprz do smaku
1 szt. opakowanie tofu naturalnego
3 łyżka oliwa
Zdrowy kebab z tatarem z truskawek
Zdrowy kebab z tatarem z truskawek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na początek marynujemy kurczaka w przyprawach(kolendra, chili, trawa cytrynowa, imbir, kurkuma, kmin rzymski, sól, pieprz), najlepiej dzień przed, a następnego dnia cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wstawiamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy w 180℃ aż do zrumienia. Przekładamy do miski z kurczakiem, zalewamy przecierem pomidorowym i pieczemy przez około 30 minut w 200℃. Tofu kroimy w kostkę i również pieczemy w piekarniku w tej samej temperaturze na złoty kolor, aż zrobi się chrupiące. Uważamy, aby się nie spaliło. W międzyczasie robimy surówkę, kapustę pekińską siekamy, cebulę czerwoną kroimy w piórka i wsypujemy kukurydzę. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, gdy mięso i tofu będzie gotowe, nakładamy na pitę mięso, surówkę i posypujemy całość pieczonym tofu przez około 10 minut. W tym czasie przygotujemy tatar z truskawek. Owoce i liście szałwi siekamy bardzo drobno, i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i układamy obok upieconą pitę. Smacznego!
Komentarze