


To danie dla osób, które nie potrafią sobie odmówić kebaba, a zarazem chcą odżywiać się zdrowo ;)
Na początek marynujemy kurczaka w przyprawach(kolendra, chili, trawa cytrynowa, imbir, kurkuma, kmin rzymski, sól, pieprz), najlepiej dzień przed, a następnego dnia cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wstawiamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy w 180℃ aż do zrumienia. Przekładamy do miski z kurczakiem, zalewamy przecierem pomidorowym i pieczemy przez około 30 minut w 200℃. Tofu kroimy w kostkę i również pieczemy w piekarniku w tej samej temperaturze na złoty kolor, aż zrobi się chrupiące. Uważamy, aby się nie spaliło. W międzyczasie robimy surówkę, kapustę pekińską siekamy, cebulę czerwoną kroimy w piórka i wsypujemy kukurydzę. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, gdy mięso i tofu będzie gotowe, nakładamy na pitę mięso, surówkę i posypujemy całość pieczonym tofu przez około 10 minut. W tym czasie przygotujemy tatar z truskawek. Owoce i liście szałwi siekamy bardzo drobno, i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i układamy obok upieconą pitę. Smacznego!