Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To danie dla osób, które nie potrafią sobie odmówić kebaba, a zarazem chcą odżywiać się zdrowo ;)

Składniki

6 szt. grecka pita z kolendrą i czosnkiem
3 szt. filety z kurczaka
1 szt. opakowanie przecieru pomidorowego
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. czerwona cebula
4 szt. liście kapusty pekińskiej
200 g kukurydza
1 szt. garść posiekanych liści kolendry
1 łyżeczka zmielona kolendra
1 szt. posiekana papryczka chili
1 łyżeczka trawa cytrynowa
1 łyżeczka Imbir mielony
1/2 łyżeczka kurkuma
1 łyżeczka kmin rzymski
1/2 garść świeża szałwia
5 szt. truskawki
1 łyżka suszone oregano
1 łyżka suszona bazylia
sól, pieprz do smaku
1 szt. opakowanie tofu naturalnego
3 łyżka oliwa

Opis wykonania

Na początek marynujemy kurczaka w przyprawach(kolendra, chili, trawa cytrynowa, imbir, kurkuma, kmin rzymski, sól, pieprz), najlepiej dzień przed, a następnego dnia cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wstawiamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy w 180℃ aż do zrumienia. Przekładamy do miski z kurczakiem, zalewamy przecierem pomidorowym i pieczemy przez około 30 minut w 200℃. Tofu kroimy w kostkę i również pieczemy w piekarniku w tej samej temperaturze na złoty kolor, aż zrobi się chrupiące. Uważamy, aby się nie spaliło. W międzyczasie robimy surówkę, kapustę pekińską siekamy, cebulę czerwoną kroimy w piórka i wsypujemy kukurydzę. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, gdy mięso i tofu będzie gotowe, nakładamy na pitę mięso, surówkę i posypujemy całość pieczonym tofu przez około 10 minut. W tym czasie przygotujemy tatar z truskawek. Owoce i liście szałwi siekamy bardzo drobno, i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i układamy obok upieconą pitę. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy

Kotlet de volaille
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Forszmak
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5