Krwawa Mary

Krwawa Mary

 

Drink „krwawa Mary” – straszy czy smakuje?

Bloody Mary albo się kocha, albo nienawidzi. To nic innego, jak wódka z sokiem pomidorowym, ewentualnie przyprawami. Jej smakosze uwielbiają ten wytrawny, warzywny smak i aromat ziół oraz ostrość napoju. Zaś druga grupa osób zdecydowanie nie wyobraża sobie, jak można łączyć sok warzywny z alkoholem. Tym niemniej jest to trunek dobry na kaca, a także działający na pobudzenie procesów trawiennych.

Jak zrobić krwawą Mary w domu?

Krwawa Mary – przepis zakłada zmieszanie wódki, soków pomidorowego i cytrynowego, a także dodatek sosów tabasco i Worcestershire, soli i pieprzu. Drink krwawa Mary to jeden z tych, do których odmierzania niektórych składników wykorzystuje się slangowe określenie „dash” – czyli „wstrząśnięcie”, „szczypta”. To zwłaszcza odnosi się do wymienionych w przepisie przypraw do wódki z sokiem pomidorowym. Nierzadko drink ten jest dekorowany selerem – listkami lub łodygą selera naciowego – co znów: dla zwolenników krwawej Mary jest wyjątkową, godną podkreślenia cechą tego trunku. Zaś dla jej przeciwników to kolejny argument przeciwko polecaniu charakterystycznego drinka.


Niestety nie znaleziono nic pasującego do wyszukiwania