Kutia
Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna z gotowanej pszenicy i maku z dodatkiem bakalii: rodzynek, orzechów i migdałów. Kutia na Wigilię pojawiała się w kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i...
Czytaj więcej
Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna z gotowanej pszenicy i maku z dodatkiem bakalii: rodzynek, orzechów i migdałów. Kutia na Wigilię pojawiała się w kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawnej polskiej kuchni kresowej. Dziś kutię można spotkać w wigilijnym menu na Lubelszczyźnie, Białostocczyźnie, na Podkarpaciu.
Jak zrobić kutię
Składniki na kutię w okresie przedświątecznym są łatwo dostępne, Słodki przysmak przygotowuje się z maku, pszenicy, miodu, rodzynek, migdałów, orzechów i słodkiej śmietanki. Mak i pszenicę moczymy i gotujemy, po ostudzeniu mak zemleć i wymieszać z pozostałymi składnikami. Orzechy i migdały do kutii blanszujemy i siekamy na drobne kawałki.
Pszenica na kutię
Przed świętami pszenicę na kutię można kupić w supermarketach i na lokalnych targach, dostępna jest także w sklepach ze zdrową żywnością. Pszenicę można także zastąpić grubą kaszą – najlepszym tego typu zamiennikiem jest pęczak.
Błyskawiczna kutia
Przepis na kutię nie jest skomplikowany, ale nieco czasochłonny. W wersji błyskawicznej do przygotowania kutii można użyć gotowej masy makowej. W wielu domach tradycyjną kutię na wigilijnym stole zastąpiły kluski z makiem.