Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron szpinakowy

Makaron szpinakowy

Makaron szpinakowy to nic innego jak… makaron ze szpinakiem. Jego zielony kolor sprawia, że wygląda oryginalnie, choć aromat zawartego w nim szpinaku jest słabo wyczuwalny. Podczas gdy po głowie...

Czytaj więcej
Makaron szpinakowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Makaron szpinakowy to nic innego jak… makaron ze szpinakiem. Jego zielony kolor sprawia, że wygląda oryginalnie, choć aromat zawartego w nim szpinaku jest słabo wyczuwalny. Podczas gdy po głowie chodzą nam klasyczne pomysły na makaron ze szpinakiem, warto samemu w prosty sposób przygotować własny makaron szpinakowy. Jesienią zjemy go z kurkami, latem z parmezanem i oliwą, a przez cały rok znakomicie sprawdzi się też w wersji a la carbonara – z boczkiem, jakiem i porem – lub z kurczakiem.

Makaron szpinakowy – przepis

Domowy makaron szpinakowy przygotujemy z mąki pszennej, jajek, szpinaku (może być świeży lub rozmrożony) i odrobiny soli. W razie potrzebny można dolać wody. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekany szpinak i sól. Składniki zagniatamy, dodając w zależności od potrzeby odrobiny wody lub mąki. Ciasto musi być jędrne i nie może być lepkie. Następnie rozwałkowujemy na cienko, posypujemy lekko mąką i kroimy na odpowiednie paski. Tak przygotowane nitki wrzucamy po kilku minutach na wrzątek i gotujemy przez ok. 3-4 minuty. Gotowe!