Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Margarita

Margarita

Przywodzi na myśl słoneczny Meksyk, a ilość historii na temat jej powstania ciężko zliczyć. Margarita to drink, którego podstawę stanowi tequila – 40% alkohol produkowany ze sfermentowanego soku z...

Czytaj więcej
Margarita
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Przywodzi na myśl słoneczny Meksyk, a ilość historii na temat jej powstania ciężko zliczyć. Margarita to drink, którego podstawę stanowi tequila – 40% alkohol produkowany ze sfermentowanego soku z agawy, o charakterystycznym aromacie. Dodatkami można żonglować w najróżniejszy sposób, a każdy znajdzie smak dla siebie. Margarita stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego picia tequili z kieliszków w towarzystwie cytrusów i soli.

Margarita – przepis

Nie ma jednego właściwego sposobu na to, jak zrobić Margaritę. Oczywiście tę najbardziej znaną wersją jest Margarita klasyczna – przyrządza się ją bez żadnych dodatków. Jest lekko kwaśna i orzeźwiająca. Na drink, oprócz tequili, składa się likier Cointreau oraz sok z limonki. Składniki miesza się z lodem, a następnie przelewa do odpowiedniego kieliszka. Istnieje jednak wiele odmian Margarity, zazwyczaj definiowanych przez konkretny owoc. Jedną z nich jest Margarita truskawkowa – tutaj, oprócz tequili, dodaje się najczęściej pomarańczowy likier triple sec, mus ze zmiksowanych truskawek (bądź syrop truskawkowy), cukier trzcinowy oraz sok z limonki lub cytryny.

Jak podawać Margaritę?

Margaritę podaje się zazwyczaj w kieliszku koktajlowym na wysokiej nóżce. W kieliszku nie umieszcza się lodu, ponieważ jest on wykorzystywany wcześniej do przygotowania drinka w shakerze. Brzeg kieliszka moczy się w soku z cytryny, a następnie obtacza w soli, tworząc tzw. crustę – czyli ozdobę.