Martini
To najsłynniejszy wermut, produkowany według oryginalnej receptury od 1863 roku. Wermuty są winami aromatyzowanymi dodatkami ziołowymi i korzennymi. Należą do win deserowych o słodkawej nucie, choć podzielić je można...
Czytaj więcej
To najsłynniejszy wermut, produkowany według oryginalnej receptury od 1863 roku. Wermuty są winami aromatyzowanymi dodatkami ziołowymi i korzennymi. Należą do win deserowych o słodkawej nucie, choć podzielić je można na słodkie i wytrawne. Martini pić można solo lub w formie drinków.
Jak pić Martini?
Martini vermut występuje w wersji białej – Martini Bianco, różowej – Martini Rosato oraz czerwonej – Martini Rosso. Wyróżnić możemy również jego wytrawną odsłonę – Extra Dry. Mianem Martini określa się również klasyczny koktajl z wermutu extra dry i ginu lub wódki. Zasadniczo, Martini pije się na lodzie. Klasyczne Martini jest zawsze mieszane i podaje się je w towarzystwie nieparzystej ilości oliwek. Alkohol powinien być schłodzony do 10-15 stopni.
Drink przelewa się do schłodzonego uprzednio lodem kieliszka – tzw. martinówki. Martini powinno być serwowane przed posiłkiem, ponieważ pobudza apetyt i gasi pragnienie. Należy je sączyć małymi łykami. Jedną z odmian koktajlu, której nazwa brzmi Vesper Martini, spopularyzował agent 007 (wstrząśnięte, nie mieszane). W tej wersji kieliszek ozdabia się spiralką ze skórki cytrynowej zamiast oliwek.
Martini sprawdzi się również do większości drinków na bazie wermutu. Należą do nich m.in. Manhattan ze słodkim wermutem i whisky czy Negroni z ginem i Campari. Martini dobrze komponuje się również z musującym winem typu Prosecco i odrobiną soku z limonki.