Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mątwa

Mątwa

Mątwa to głowonóg należący do mięczaków, przypominający kalmary. Jej smak doceniali starożytni, a dziś do walorów mątwy możemy dołączyć cenne wartości odżywcze: bogactwo witamin C, A, E, D, K...

Czytaj więcej
Mątwa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Mątwa to głowonóg należący do mięczaków, przypominający kalmary. Jej smak doceniali starożytni, a dziś do walorów mątwy możemy dołączyć cenne wartości odżywcze: bogactwo witamin C, A, E, D, K i z grupy B, a także mikroelementy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen.

Mątwa przepisy

Smaczna mątwa nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dania z nią w roli głównej przygotujesz szybko, a efekt smakowy masz gwarantowany.

Jak przyrządzić mątwę?

Duszona mątwa w białym winie

To wykwintna i łatwa w przygotowaniu potrawa. Rozmrożoną, wypłukaną i osuszoną mątwę podziel na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny. Zeszklij na oliwie lub maśle pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj mątwę i smaż ok. 5 minut. Całość zalej białym winem, a następnie duś przez 20­30 minut, aż mątwa będzie miękka. Danie dopraw solą i pieprzem, posyp obficie natką pietruszki. Podawaj z ćwiartką cytryny.

Mątwa nadaje się także do grillowania (koniecznie na tacce lub w folii, nigdy wprost na ruszcie) i faszerowania.

Mątwa faszerowana

Z rozmrożonych i oczyszczonych mątw odetnij odnóża i drobno posiekaj, będą wraz z tartą bułką, tartym parmezanem, czosnkiem, jajkiem i natką pietruszki stanowiły farsz. Podsmażone mątwy nadziej farszem, zepnij wykałaczką (mątwy skurczą się w czasie obróbki termicznej, farszu nie powinno być więc zbyt dużo, aby nie wypłynął) i podsmaż na oliwie lub maśle. Podlej białym winem i duś do miękkości, ok. 15 minut. Miękkie mątwy zalej passatą pomidorową, dopraw solą i pieprzem, duś kolejne 5–10 minut. Gotowe danie posyp natką pietruszki.