Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mątwa na trójkolorowym puree warzywnym

Mątwa na trójkolorowym puree warzywnym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Konkretna,mięsista,sprężysta Mątwa podana na delikatnym puree w trzech różnych smakach!

Składniki

200 g Mątwa
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. natka pietruszki- pęczek
1 szt. czosnek ząbki
2 szczypta sól himalajska
2 szczypta pieprz świeżo mielony
100 g marchew
100 g seler
100 g groszek
10 g masło
1 szczypta chilli cayenne
0,5 szt. laska wanilii
1 szt. ziemniak średni
1 łyżeczka Masło klarowane
1 szczypta skórka z cytryny

Opis wykonania

Wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram. Następnie gotuję je na parze do uzyskania miękkości. Pasek mątwy kroję na kostkę. Smażę na łyżeczce masła klarowanego równomiernie z obu stron do zrumienienia. Z ugotowanych warzyw robię puree: Ziemniaka wraz z selerem wrzucam do minimalaksera, dodaję wanilię (należy próbować by z nią nie przesadzić). To pierwsza warstwa mojej piramidy :)

Następnie marchew - blenduję ją z dodatkiem szczypty pieprzu cayenne, na wierzch mojego kolorowego puree dodaję zblendowany groszek z dodatkiem masła oraz szczypty soli himalajskiej.

Do ryby przygotowuję sos: dwie łyżki oliwy z oliwek łączę z czosnkiem, skórką z cytryny oraz natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie łączę za pomocą minimalaksera. Na powstałe puree układam kostki z mątwy i delikatnie polewam sosem z natki pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych