Mątwa na trójkolorowym puree warzywnym
2 porcje
45 min
Łatwe
Konkretna,mięsista,sprężysta Mątwa podana na delikatnym puree w trzech różnych smakach!
Składniki
200 g Mątwa
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. natka pietruszki- pęczek
1 szt. czosnek ząbki
2 szczypta sól himalajska
2 szczypta pieprz świeżo mielony
100 g marchew
100 g seler
100 g groszek
10 g masło
1 szczypta chilli cayenne
0,5 szt. laska wanilii
1 szt. ziemniak średni
1 łyżeczka Masło klarowane
1 szczypta skórka z cytryny
Mątwa na trójkolorowym puree warzywnym
Mątwa na trójkolorowym puree warzywnym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram. Następnie gotuję je na parze do uzyskania miękkości. Pasek mątwy kroję na kostkę. Smażę na łyżeczce masła klarowanego równomiernie z obu stron do zrumienienia. Z ugotowanych warzyw robię puree: Ziemniaka wraz z selerem wrzucam do minimalaksera, dodaję wanilię (należy próbować by z nią nie przesadzić). To pierwsza warstwa mojej piramidy :)
Następnie marchew - blenduję ją z dodatkiem szczypty pieprzu cayenne, na wierzch mojego kolorowego puree dodaję zblendowany groszek z dodatkiem masła oraz szczypty soli himalajskiej.
Do ryby przygotowuję sos: dwie łyżki oliwy z oliwek łączę z czosnkiem, skórką z cytryny oraz natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie łączę za pomocą minimalaksera. Na powstałe puree układam kostki z mątwy i delikatnie polewam sosem z natki pietruszki.
Komentarze