Mohito
Mohito, inaczej nazywane Mojito, to koktajl alkoholowy. Mohito to drink pochodzący z Kuby, ale uwielbiany jest na całym świecie, gdzie jest jednym z najsłynniejszych drinków. Drink z miętą (bo...
Czytaj więcej
Mohito, inaczej nazywane Mojito, to koktajl alkoholowy. Mohito to drink pochodzący z Kuby, ale uwielbiany jest na całym świecie, gdzie jest jednym z najsłynniejszych drinków. Drink z miętą (bo tym się wyróżnia), znalazł swojego odpowiednika także w wersji bezalkoholowej.
Historia mohito
Mohito ma swój początek już w XVI wieku. Korsarz angielski, kapitan Drake, pijał wówczas rum – tafię – pozyskiwany z trzciny cukrowej uzupełnionej dodatkami mięty i soku z cytryny. Tafię z czasem zastąpił dzisiejszy rum, który zapoczątkowała technika destylacji. Rum do mohito był nie tylko mocniejszy i mniej mętny od tafii, ale również okazał się ważnym dobrem handlowym Ameryki, co rozpowszechniło przepis na ten orzeźwiający drink z miętą.
Mohito – przepis
Jak zrobić mohito? Podstawowymi składnikami powstania oryginalnego przepisu na mohito są liście świeżej mięty, limonka, cukier trzcinowy (brązowy lub biały) lub syrop cukrowy, woda gazowana i kruszony lód, a także – w wersji alkoholowej – biały rum.
Limonkę należy pokroić i połowę wrzucić do szklanki dodając do niej listki świeżej mięty. Wszystko razem ugnieść, aby limonka i mięta wydobyły z siebie soki i aromat. Następnie dosypać cukier lub zalać ugniecioną część syropem cukrowym. Całą szklankę wypełnić skruszonym lodem, który w wersji alkoholowej zalewa się rumem i mocno gazowaną wodą. Przed wypiciem, łyżką lub mieszadełkiem wszystkie składniki trzeba ze sobą pomieszać, aby skomponowały się w jeden oryginalny smak. Wersję bezalkoholową wykonuje się tak samo, zastępując rum większą ilością gazowanego napoju – taki drink nazywa się virgin mojito.