Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Moscato

Moscato

Znane również jako Muscat czy muskat, to król słodkich win. Szczep jest najstarszym szczepem uprawianym przez człowieka, a jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa musca, czyli mucha. Wyróżnia...

Czytaj więcej
Moscato
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Znane również jako Muscat czy muskat, to król słodkich win. Szczep jest najstarszym szczepem uprawianym przez człowieka, a jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa musca, czyli mucha. Wyróżnia się ciekawym, innym od pozostałych szczepów zapachem.

Moscato – jakie to wino?

Muskat to aż 150 rozmaitych spokrewnionych ze sobą szczepów oraz krzyżówek. Początkowo muskaty były owocami deserowymi, jednak ich wyjątkowe aromaty i spora zawartość cukru w gronach sprawdziły się w produkcji słodkich win, głównie w krajach śródziemnomorskich. W skład wina moscato wchodzą aromaty geranium, kolendry, róży, kwiatów pomarańczy, lipy, wosku pszczelego. Wyróżnić można wiele odmian tego alkoholu.

Szczepy moscato

Najbardziej znanym dla Europy Środkowej i Wschodniej jest Muscat ottonel. Muscat drobnojagodowy to natomiast najszlachetniejsza odmiana muskatów, powszechnie uprawiana w całym basenie Morza Śródziemnego. Tam też znany jest muskat aleksandryjski, pochodzący z Afryki. Popularne słodkie wina w krajach śródziemnomorskich to portugalski moscatel de Setúbal, hiszpańskie moscatel de España i moscatel de Valencia czy moscatel romano. Często na sklepowych półkach możemy znaleźć również moscato musujące. To lekkie, słodkie wino z bąbelkami o niewielkiej ilości alkoholu, które podaje się mocno schłodzone, najczęściej jako aperitif.