Ouzo
Ouzo to tradycyjny grecki alkohol. Najsłynniejsze ouzo pochodzi z Plomari. Jest to miasteczko zlokalizowane na wyspie Lesbos. Ouzo zawiera powyżej 40% alkoholu i wyróżnia się bardzo charakterystycznym smakiem. W...
Czytaj więcej
Ouzo to tradycyjny grecki alkohol. Najsłynniejsze ouzo pochodzi z Plomari. Jest to miasteczko zlokalizowane na wyspie Lesbos. Ouzo zawiera powyżej 40% alkoholu i wyróżnia się bardzo charakterystycznym smakiem. W wódce bowiem wyczuwalny jest intensywny smak anyżu. Oprócz anyżu do produkcji tego greckiego trunku wykorzystuje się również inne przyprawy, jak kardamon, kolendra, fenkuł, arcydzięgiel, gałka muszkatołowa, cynamon, imbir oraz rumianek. Pierwsza styczność z greckim ouzo może mocno zaskoczyć, często negatywnie. Jednak ouzo można polubić. Jak oswoić i jak pić ouzo? Do czego podaje się ouzo? Skorzystaj z naszych sprawdzonych sposobów.
Jak i z czym pić ouzo?
Zamawiając greckie ouzo można spodziewać się otrzymania aż 3 naczyń. Pierwszym z nich jest mała buteleczka z trunkiem, następnym szklanka z wodą oraz wysoki kieliszek. Taki styl serwowania wiąże się z dwoma sposobami picia ouzo. Grecką wódkę można pić samodzielnie – wtedy przelewa się ją do kieliszka. Ouzo można również rozcieńczyć z wodą. W kontakcie nią mętnieje i przybiera mleczną barwę. W części restauracji i tawern ouzo podaje się zastępując wodę podłużną kostką lodu.
Alkohol ten pije się powoli, wręcz sączy, mocząc w nim usta. Kieliszek ouzo powinien wystarczyć na całe spotkanie ze znajomymi lub kolację.
Do czego pić ouzo?
Smak ouzo doskonale komponuje się zarówno z przystawkami, jak i głównymi daniami. Można podawać do niego oliwki, śledzie, anchois czy smażone kalmary. W przypadku dań głównych do ouzo będą pasowały grillowane ryby i dania z ośmiornicą.