Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Parfait

Parfait

Francuski, mrożony, perfekcyjny – deser parfait to pięknie wyglądający smakołyk, który sprawdzi się podczas upalnych letnich dni. Spotkać go można w wielu wydaniach – towarzyszą mu owoce sezonowe lub...

Czytaj więcej
Parfait
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Parfait kawowe
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

420 min

Poziom trudności

Średnie

Owocowe parfait
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

 

Francuski, mrożony, perfekcyjny – deser parfait to pięknie wyglądający smakołyk, który sprawdzi się podczas upalnych letnich dni. Spotkać go można w wielu wydaniach – towarzyszą mu owoce sezonowe lub inne dodatki.

Parfait – przepis

Jak zrobić parfait? Choć ten wykwintnie wyglądający deser może wydawać się skomplikowany w przygotowaniu, to w rzeczywistości wcale tak nie jest! Bazę stanowi tutaj słodki krem, do sporządzenia którego potrzebna będzie śmietana kremówka, cukier, jajka i wanilia. Wszystkie te składniki uciera się lub ubija na gładką, puszystą masę.

Parfait serwowane jest na całym świecie pod najróżniejszymi postaciami. Klasycznie do kremu dodaje się owoce, takie jak maliny czy truskawki, a także orzechy czy i pokruszone ciasteczka. Alternatywę stanowi parfait kawowe, gdzie do kremu dodaje się kawę, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Odpowiednio przygotowany krem z dodatkami przekładamy do foremki lub miski i wstawimy na kilka godzin do zamrażarki. Charakterystyczny dla parfait jest sposób podania –podaje się je zazwyczaj w szklankach (niższych lub wyższych), co pozwala na finezyjne, warstwowe ułożenie deseru. Zdarza się jednak, że jest on serwowany na talerzu.