Parfait

Parfait

 

Francuski, mrożony, perfekcyjny – deser parfait to pięknie wyglądający smakołyk, który sprawdzi się podczas upalnych letnich dni. Spotkać go można w wielu wydaniach – towarzyszą mu owoce sezonowe lub inne dodatki.

Parfait – przepis

Jak zrobić parfait? Choć ten wykwintnie wyglądający deser może wydawać się skomplikowany w przygotowaniu, to w rzeczywistości wcale tak nie jest! Bazę stanowi tutaj słodki krem, do sporządzenia którego potrzebna będzie śmietana kremówka, cukier, jajka i wanilia. Wszystkie te składniki uciera się lub ubija na gładką, puszystą masę.

Parfait serwowane jest na całym świecie pod najróżniejszymi postaciami. Klasycznie do kremu dodaje się owoce, takie jak maliny czy truskawki, a także orzechy czy i pokruszone ciasteczka. Alternatywę stanowi parfait kawowe, gdzie do kremu dodaje się kawę, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Odpowiednio przygotowany krem z dodatkami przekładamy do foremki lub miski i wstawimy na kilka godzin do zamrażarki. Charakterystyczny dla parfait jest sposób podania –podaje się je zazwyczaj w szklankach (niższych lub wyższych), co pozwala na finezyjne, warstwowe ułożenie deseru. Zdarza się jednak, że jest on serwowany na talerzu.