Pierogi z grzybami
Pierogi – czyli farsz zawinięty w ciasto – były obecne już w kuchni staropolskiej. Mówi się, że raczono się nimi już od XIII wieku. I choć przez wielu są...
Czytaj więcej
Pierogi – czyli farsz zawinięty w ciasto – były obecne już w kuchni staropolskiej. Mówi się, że raczono się nimi już od XIII wieku. I choć przez wielu są postrzegane jako jedno z polskich dań narodowych, to ich korzenie sięgają Chin. Ten charakterystyczny smakołyk jest obecny w wielu kuchniach świata, między innymi we włoskiej, żydowskiej czy indyjskiej. Nie można jednak zaprzeczyć, że wigilijne pierogi z grzybami to danie szczególne dla naszych rejonów geograficznych.
Pierogi z grzybami na święta
Pierogi, dawniej nazywane pirogami, różnią się między sobą nadzieniami, kształtami i sposobem przyrządzania. Mogą przybierać maleńką formę (tzw. „uszka”), średnią (najpowszechniejszą) lub nawet osiągać wielkość talerza. Bywają gotowane, smażone lub pieczone. Istnieją w wersji na słodko lub słono. Najpopularniejsze to pierogi ruskie lub z mięsem, ale obok nich znajdziemy mnóstwo odmian regionalnych oraz coraz bardziej wyszukanych – np. z dodatkiem tofu lub soczewicy.
Niezależnie od regionu, tradycyjne pierogi na Wigilię to te z grzybami. Opcjonalnie występują z dodatkiem kapusty kiszonej. Ciasto do nich powinno być delikatne, o idealnej grubości i giętkie – tak, aby się łatwo formowało. Do jego wyrobu używamy mąki, jajek, wody, masła i soli. Natomiast farsz przygotowujemy na bazie suszonych grzybów (czasem świeżych pieczarek) z dodatkiem: cebuli, oliwy, czosnku, pieprzu i soli.
Pierogi zlepiamy ręcznie lub za pomocą specjalnych foremek. Możemy je podać posypane natką pietruszki albo usmażoną cebulką. A jeżeli szukasz pierogowych inspiracji, koniecznie sprawdź nasze propozycje!