Pierogi z grzybami
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą w garnku i gotuj przez około 10–15 min.
Odcedź i pozostaw do przestudzenia. Następnie pokrój je w małą kostkę.
Cebulę posiekaj i podsmaż na płycie grzewczej na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem.
Całość podsmaż, tak by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję. Pozostaw do przestudzenia.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować.
Ciasto podziel na 2 części i kolejno rozwałkuj każdą na cienki placek około 2–3 mm, obsypując stolnicę mąką.
Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Umieść farsz – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.
Pierogi wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez około 3–5 minut od wypłynięcia pierogów. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
Komentarze