Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pierogi z grzybami to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Są podawane jako osobne danie, ale też jako dodatek do barszczu. W Akademii Smaku prezentuję przepis na pierogi otulone elastycznym ciastem, wypełnione po brzegi pysznym farszem.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
300 g świeżych grzybów
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Opis wykonania

1

Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą w garnku i gotuj przez około 10–15 min.

Odcedź i pozostaw do przestudzenia. Następnie pokrój je w małą kostkę.

 

2

Cebulę posiekaj i podsmaż na płycie grzewczej na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem.

Całość podsmaż, tak by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję. Pozostaw do przestudzenia.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.



Bosh Logo
Bosh
3

Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować.

Ciasto podziel na 2 części i kolejno rozwałkuj każdą na cienki placek około 2–3 mm, obsypując stolnicę mąką.

4

Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Umieść farsz – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

Pierogi wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez około 3–5 minut od wypłynięcia pierogów. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Uwielbiam pierogi z samymi grzybami Specjalnie mrożę grzyby aby cały rok sobie na nie pozwolić
Radosław
Pierogi wyszły super
Radosław
Polecam przepis :)