Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z grzybami

Opis wykonania

Pierogi z grzybami to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Są podawane jako osobne danie, ale też jako dodatek do barszczu. W Akademii Smaku prezentuję przepis na pierogi otulone elastycznym ciastem, wypełnione po brzegi pysznym farszem.

Pierogi z grzybami - krok 1

Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą w garnku i gotuj przez około 10–15 min.

Odcedź i pozostaw do przestudzenia. Następnie pokrój je w małą kostkę.

 

Pierogi z grzybami - krok 2

Cebulę posiekaj i podsmaż na płycie grzewczej na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem.

Całość podsmaż, tak by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję. Pozostaw do przestudzenia.

Pierogi z grzybami - krok 3

Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować.

Ciasto podziel na 2 części i kolejno rozwałkuj każdą na cienki placek około 2–3 mm, obsypując stolnicę mąką.

Pierogi z grzybami - krok 4

Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Umieść farsz – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

Pierogi wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez około 3–5 minut od wypłynięcia pierogów. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.

Bosch do kuchni