Pierogi z grzybami
![Pierogi z grzybami](https://akademiasmaku.pl/storage/7488/conversions/pierogi-z-grzybami-4658-single.webp)
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9136/conversions/m1YV89HtS7uhCX-thumb.webp)
Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą w garnku i gotuj przez około 10–15 min.
Odcedź i pozostaw do przestudzenia. Następnie pokrój je w małą kostkę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9137/conversions/7uM7MTzMW0E2MX-thumb.webp)
Cebulę posiekaj i podsmaż na płycie grzewczej na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem.
Całość podsmaż, tak by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję. Pozostaw do przestudzenia.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9138/conversions/xxY4xV0PkqoDCN-thumb.webp)
Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować.
Ciasto podziel na 2 części i kolejno rozwałkuj każdą na cienki placek około 2–3 mm, obsypując stolnicę mąką.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9139/conversions/RSxrcIcHseucSX-thumb.webp)
Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Umieść farsz – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.
Pierogi wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez około 3–5 minut od wypłynięcia pierogów. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
Komentarze