Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Mimo, że pierogi z soczewicą dla wielu brzmią orientalnie, tojest to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. W wersji z zieloną soczewicą sąnieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej na Podlasiu. Przepis...

Czytaj więcej
Pierogi z soczewicą
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Mimo, że pierogi z soczewicą dla wielu brzmią orientalnie, to jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. W wersji z zieloną soczewicą są nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej na Podlasiu.

Przepis na pierogi z soczewicą

Przygotowanie farszu z soczewicy jest bardzo proste. Nasiona gotuje się do miękkości, zazwyczaj trwa to do 10 minut, a następnie łączy z podsmażoną cebulą. Wegetariańskie pierogi z soczewicą to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem. I to nie tylko dla osób na diecie roślinnej. Odpowiednio doprawiony farsz może pozytywnie zaskoczyć. To za sprawą połączenia podsmażonej cebuli, czosnku, parmezanu wędzonej papryki oraz majeranku. Równie ciekawe w smaku są pierogi z dodatkiem pieczarek. Można je podsmażyć razem z cebulą.