Pierogi z soczewicą
Mimo, że pierogi z soczewicą dla wielu brzmią orientalnie, tojest to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. W wersji z zieloną soczewicą sąnieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej na Podlasiu. Przepis...
Czytaj więcej
Mimo, że pierogi z soczewicą dla wielu brzmią orientalnie, to jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. W wersji z zieloną soczewicą są nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej na Podlasiu.
Przepis na pierogi z soczewicą
Przygotowanie farszu z soczewicy jest bardzo proste. Nasiona gotuje się do miękkości, zazwyczaj trwa to do 10 minut, a następnie łączy z podsmażoną cebulą. Wegetariańskie pierogi z soczewicą to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem. I to nie tylko dla osób na diecie roślinnej. Odpowiednio doprawiony farsz może pozytywnie zaskoczyć. To za sprawą połączenia podsmażonej cebuli, czosnku, parmezanu wędzonej papryki oraz majeranku. Równie ciekawe w smaku są pierogi z dodatkiem pieczarek. Można je podsmażyć razem z cebulą.