Pierogi z soczewicą
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Czerwoną soczewicę z powodzeniem wykorzystuję do wielu dań – zup, past, pieczywa czy sałatek. Wzbogacona odpowiednimi dodatkami sprawdzi się także jako farsz do pierogów.
Składniki
Ciasto na pierogi:
2 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
1 szt. jajko
3/4 szklanka wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
Farsz:
250 g czerwonej soczewicy
1 szt. marchwi
2 szt. małych czerwonych cebul
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. jajko
1/4 szklanka startego żółtego sera, np. parmezanu
1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczka mielonej ostrej papryki
2 łyżka oleju do smażenia, np. rzepakowy
sól, pieprz do smaku
Masło szałwiowe:
50 g masła
kilka gałązek świeżej szałwii
Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Połączenie soczewicy z marchewką, czerwoną cebulą i parmezanem, otulone miękkim i elastycznym ciastem to pyszne zestawienie.
Opis przygotowania:
- Przygotuj farsz – soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody i zagotuj. Dodaj soczewicę i sól do smaku. Gotuj około 10 minut. Po tym czasie odcedź soczewicę na sitku i odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj (by przyspieszyć pracę, użyj rozdrabniacza blendera).
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek, marchewkę, ugotowaną soczewicę i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Do farszu dodaj starty parmezan, jajko i dokładnie wymieszaj.
- Teraz czas na ciasto. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj wodę, dopóki składniki się nie połączą. Zagniataj do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
- Ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na placek o grubości 2–3 mm.
- Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Pamiętaj, by podczas formowania pierogów dokładnie zlepić boki.
- Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Przygotuj masło szałwiowe – do rondelka lub na patelnię wrzuć masło, podgrzewaj je, aż się roztopi, a następnie dodaj listki szałwii. Chwilę podsmażaj i gotowe. Masło przejmie wspaniały aromat ziół.
- Pierogi podawaj polane przygotowanym masłem szałwiowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze