Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Czerwoną soczewicę z powodzeniem wykorzystuję do wielu dań – zup, past, pieczywa czy sałatek. Wzbogacona odpowiednimi dodatkami sprawdzi się także jako farsz do pierogów.

Składniki

Ciasto na pierogi:
2 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
1 szt. jajko
3/4 szklanka wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
Farsz:
250 g czerwonej soczewicy
1 szt. marchwi
2 szt. małych czerwonych cebul
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. jajko
1/4 szklanka startego żółtego sera, np. parmezanu
1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczka mielonej ostrej papryki
2 łyżka oleju do smażenia, np. rzepakowy
sól, pieprz do smaku
Masło szałwiowe:
50 g masła
kilka gałązek świeżej szałwii

Opis wykonania

Połączenie soczewicy z marchewką, czerwoną cebulą i parmezanem, otulone miękkim i elastycznym ciastem to pyszne zestawienie.

Pierogi z soczewicą - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj farsz – soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody i zagotuj. Dodaj soczewicę i sól do smaku. Gotuj około 10 minut. Po tym czasie odcedź soczewicę na sitku i odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj (by przyspieszyć pracę, użyj rozdrabniacza blendera).
  3. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek, marchewkę, ugotowaną soczewicę i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  5. Do farszu dodaj starty parmezan, jajko i dokładnie wymieszaj.
  6. Teraz czas na ciasto. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj wodę, dopóki składniki się nie połączą. Zagniataj do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
  7. Ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na placek o grubości 2–3 mm.
  8. Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Pamiętaj, by podczas formowania pierogów dokładnie zlepić boki.
  9. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  10. Przygotuj masło szałwiowe –  do rondelka lub na patelnię wrzuć masło, podgrzewaj je, aż się roztopi, a następnie dodaj listki szałwii. Chwilę podsmażaj i gotowe. Masło przejmie wspaniały aromat ziół.
  11. Pierogi podawaj polane przygotowanym masłem szałwiowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Pierogi z soczewicą - zdjęcie 2

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Uwielbiam pierogi w tej wersji. U mnie podsmażone na zwykłym maśle z cebulką