Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z soczewicą

Opis wykonania

Czerwoną soczewicę z powodzeniem wykorzystuję do wielu dań - zup, past, pieczywa czy sałatek. Wzbogacona odpowiednimi dodatkami sprawdzi się także jako farsz do pierogów.

Połączenie soczewicy z marchewką, czerwoną cebulą i parmezanem, otulone miękkim i elastycznym ciastem to pyszne zestawienie.

Pierogi z soczewicą - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj farsz – soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody i zagotuj. Dodaj soczewicę i sól do smaku. Gotuj około 10 minut. Po tym czasie odcedź soczewicę na sitku i odstaw do przestudzenia.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek, marchewkę, ugotowaną soczewicę i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  5. Do farszu dodaj starty parmezan, jajko i dokładnie wymieszaj.
  6. Teraz czas na ciasto. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj wodę, dopóki składniki się nie połączą. Zagniataj do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
  7. Ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm.
  8. Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Pamiętaj, by podczas formowania pierogów dokładnie zlepić boki.
  9. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  10. Przygotuj masło szałwiowe –  do rondelka lub na patelnię wrzuć masło, podgrzewaj je, aż się roztopi, a następnie dodaj listki szałwii. Chwilę podsmażaj i gotowe. Masło przejmie wspaniały aromat ziół.
  11. Pierogi podawaj polane przygotowanym masłem szałwiowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Pierogi z soczewicą - zdjęcie 2