Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Piwo ciemne

Piwo ciemne

Ciemne piwa kojarzą się większości z intensywnym i ciężkim aromatem oraz mocną nutą goryczki.Stąd często uznawane są za trunek dla piwnych koneserów. Czy słusznie? Wbrew pozorom ciemne piwa znacząco...

Czytaj więcej
Piwo ciemne
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Ciemne piwa kojarzą się większości z intensywnym i ciężkim aromatem oraz mocną nutą goryczki.Stąd często uznawane są za trunek dla piwnych koneserów. Czy słusznie? Wbrew pozorom ciemne piwa znacząco różnią się między sobą zarówno intensywnością jak i smakiem.

Jak robi się ciemne piwo?

Podstawą każdego piwa są drożdże, woda oraz słód. Wpływ na barwę gotowego piwa ma wykorzystany słód. Ciemną barwę piwa uzyskuje się poprzez dodanie suszonego lub prażonego słodu nazywanych ciemnymi słodami. Możliwe jest też wykorzystanie słodów czekoladowych. Piwo z ich dodatkiem będzie łagodniejsze w smaku i bez wyczuwalnego palonego smaku. Należy jednak mieć na uwadze, że słody ciemne stanowią jedynie dodatek do podstawowego przy produkcji piwa słodu jasnego. Piwa z dodatkiem słodów ciemnych mogą mieć barwę od brązowej przez brunatną aż do czerni. Im większy procentowy udział słodów ciemnych w ilości słodu ogółem tym ciemniejsza barwa gotowego piwa. Odpowiedni dobór słodu pozwala nawet na otrzymanie delikatnego i słodkiego ciemnego piwa.

Rodzaje ciemnego piwa

 

  • Tmavé – pochodzące z Czech piwo wyróżnia łagodny smak i wyczuwalne nuty karmelu, orzechów oraz kawy. Piwo ma brązowy kolor a wprawieni smakosze wyczują w nim nuty rodzynek oraz mocno przypieczonej skórki ciemnego chleba

  • Schwarzbier – ciemny lager pochodzący z Niemiec. Charakteryzuje się brązową barwą i lekkim orzeźwiającym smakiem z wyczuwalną paloną nutą, jednak nie dominuje ona nad smakiem piwa. 

  • Dunkel – ciemne niemieckie piwo. Wyróżnia je wyraźny słodki smak, dlatego jest doskonałe dla osób, które jeszcze nie próbowały ciemnego piwa.

  • Dunkelwaizen – również pochodzące z Niemiec piwo będące połączeniem piwa ciemnego i pszenicznego. Jego barwa może mieć wiele odcieni, od bursztynowej, poprzez miedzianą aż do brązowej. Orzeźwiające w smaku, z wyczuwalnymi nutami orzechowymi, karmelowymi, korzennymi, cynamonowymi, czekoladowymi i waniliowymi, które łączą się z typowymi dla piw pszenicznych cytrusowymi i bananowymi aromatami.

  • Porter bałtycki – najpopularniejszy w Polsce rodzaj ciemnego piwa. Jest mocny i treściwy w smaku. Wyróżnia go prawie czarna barwa, brązowa piana, wysoka zawartość alkoholu oraz harmonijny i złożony smak, łączący nuty palone z nutami czekoladowymi, orzechowymi, toffi, kawy, suszonych śliwek, wiśni i rodzynek.

  • Porter angielski – znacznie lżejszy i łagodniejszy niż porter bałtycki.

  • Stout – piwo o wyrazistym palonym smaku z kwaskową nutą. Przedstawicielami tego rodzaju są głównie ciemne piwa irlandzkie. Odmianą tego typu piwa jest stout owsiany oraz stout mleczny. Są to piwa ciemne o wyraźnych słodkich nutach.