Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Podpiwek

Podpiwek

Podpiwek jest obecnie mało popularnym napojem na polskim rynku, będący czymś pomiędzy piwem a kwasem chlebowym. Kiedyś był nazywany polskim odpowiednikiem coli. Czym dokładnie jest podpiwek? Napój ten powstaje...

Czytaj więcej
Podpiwek
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Podpiwek jest obecnie mało popularnym napojem na polskim rynku, będący czymś pomiędzy piwem a kwasem chlebowym. Kiedyś był nazywany polskim odpowiednikiem coli. Czym dokładnie jest podpiwek? Napój ten powstaje w wyniku fermentacji i mimo niewielkiej zawartości alkoholu (poniżej 2%) zaliczany jest do napojów bezalkoholowych. Podpiwek charakteryzuje się ciemną barwą i słodkim posmakiem. 

Jak robi się podpiwek?

Do produkcji tego napoju potrzeba drożdży, mąki słodowej, suszonych szyszek chmielu, gorącej wody i cukru. Tak jak wspomnieliśmy, tradycyjny podpiwek otrzymywany jest podczas procesu fermentacji. Składniki zalane gorąca wodą zamyka się w szczelnym naczyniu. Fermentację prowadzi się 24 godziny w ciepłym miejscu. Po zakończeniu fermentacji naczynie odstawia się w chłodne miejsce, by podpiwek dojrzał. Im dłużej dojrzewa, tym jest on wytrawniejszy i mocniejszy. Dodatek drożdży i przeprowadzona fermentacja sprawiają, że gotowy napój jest lekko gazowany.

Podpiwek można otrzymać również w warunkach domowych. W przypadku problemów z dostępnością mąki słodowej lub słodu, można wykorzystać zamiast nich kawę zbożową – należy rozpuścić ją we wrzątku i chwilę pogotować. Następnie po lekkim przestudzeniu dodaje się pozostałe składniki na podpiwek.

Jak pić podpiwek?

Podpiwek najlepiej smakuje schłodzony. Latem skutecznie ugasi pragnienie i orzeźwi. Podaje się go podobnie jak piwo, w wysokich szklankach lub kuflach.

Po otwarciu butelki podpiwek należy wypić w całości. Przechowywany po otwarciu traci na jakości i smaku niezależnie od tego, czy będzie przechowywany w temperaturze pokojowej czy chłodniczej.