Podpiwek
Podpiwek jest obecnie mało popularnym napojem na polskim rynku, będący czymś pomiędzy piwem a kwasem chlebowym. Kiedyś był nazywany polskim odpowiednikiem coli. Czym dokładnie jest podpiwek? Napój ten powstaje...
Czytaj więcej
Podpiwek jest obecnie mało popularnym napojem na polskim rynku, będący czymś pomiędzy piwem a kwasem chlebowym. Kiedyś był nazywany polskim odpowiednikiem coli. Czym dokładnie jest podpiwek? Napój ten powstaje w wyniku fermentacji i mimo niewielkiej zawartości alkoholu (poniżej 2%) zaliczany jest do napojów bezalkoholowych. Podpiwek charakteryzuje się ciemną barwą i słodkim posmakiem.
Jak robi się podpiwek?
Do produkcji tego napoju potrzeba drożdży, mąki słodowej, suszonych szyszek chmielu, gorącej wody i cukru. Tak jak wspomnieliśmy, tradycyjny podpiwek otrzymywany jest podczas procesu fermentacji. Składniki zalane gorąca wodą zamyka się w szczelnym naczyniu. Fermentację prowadzi się 24 godziny w ciepłym miejscu. Po zakończeniu fermentacji naczynie odstawia się w chłodne miejsce, by podpiwek dojrzał. Im dłużej dojrzewa, tym jest on wytrawniejszy i mocniejszy. Dodatek drożdży i przeprowadzona fermentacja sprawiają, że gotowy napój jest lekko gazowany.
Podpiwek można otrzymać również w warunkach domowych. W przypadku problemów z dostępnością mąki słodowej lub słodu, można wykorzystać zamiast nich kawę zbożową – należy rozpuścić ją we wrzątku i chwilę pogotować. Następnie po lekkim przestudzeniu dodaje się pozostałe składniki na podpiwek.
Jak pić podpiwek?
Podpiwek najlepiej smakuje schłodzony. Latem skutecznie ugasi pragnienie i orzeźwi. Podaje się go podobnie jak piwo, w wysokich szklankach lub kuflach.
Po otwarciu butelki podpiwek należy wypić w całości. Przechowywany po otwarciu traci na jakości i smaku niezależnie od tego, czy będzie przechowywany w temperaturze pokojowej czy chłodniczej.