Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Podpłomyki

Podpłomyki

Niegdyś przygotowywane z mąki i wody, wypiekane na gorących kamieniach podpłomyki były najstarszą wersją pieczywa. Dziś wypieka się je na patelni, a podstawowe składniki na podpłomyki wzbogaca się oliwą,...

Czytaj więcej
Podpłomyki
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Niegdyś przygotowywane z mąki i wody, wypiekane na gorących kamieniach podpłomyki były najstarszą wersją pieczywa. Dziś wypieka się je na patelni, a podstawowe składniki na podpłomyki wzbogaca się oliwą, mlekiem, ziarnami siemienia lnianego, sezamu, przyprawami.

Przepis na podpłomyki

Jest wciąż tak prosty, jak wówczas, gdy przygotowywali je nasi przodkowie. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, dodając płynne do suchych, a następnie zagnieść ciasto, by było elastyczne. Rozwałkowane na cienki placek, podzielić na mniejsze placuszki i piec na rozgrzanej patelni aż do zrumienienia. Upieczone podpłomyki powinny być sztywne, chrupiące, z charakterystycznymi bąblami.

Gotowe podpłomyki można przechowywać w zamkniętym szczelnie pudełku metalowym lub szklanym. Mogą służyć jako przekąska, alternatywa dla pieczywa, dodatek do dań (np. leczo, gulasze, sałatki czy zupy-krem). Chrupiące podpłomyki doskonale zastąpią klasyczne ciasto do pizzy. Upieczony podpłomyk posmarowany sosem pomidorowym z dodatkami wystarczy zapiec przez kilka minut – to szybka przekąska, gdy zjawią się niespodziani goście.