Przepiórka
Choć na polskich stołach przepiórki gościły od wieków, w ostatnich dekadach nie są zbyt popularnym daniem. Łatwo je dostać w sklepach, dania z przepiórek powracają więc do naszego menu....
Czytaj więcej
Choć na polskich stołach przepiórki gościły od wieków, w ostatnich dekadach nie są zbyt popularnym daniem. Łatwo je dostać w sklepach, dania z przepiórek powracają więc do naszego menu. To dobrze, bo mięso z przepiórki jest zdrowe i powinno częściej gościć na naszych stołach. Mięso jest delikatne w smaku, chude i bogate w składniki odżywcze i witaminy. Przepiórka to ptak z rodziny kurowatych o niewielkich rozmiarach. Przygotowując ją na obiad, pamiętaj, by liczyć jedną przepiórkę na osobę.
Przepisy na przepiórkę
Tuszka z przepiórki nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, można ją również nadziewać, np. wątróbką czy owocami. Dania z przepiórki to doskonała alternatywa dla dań z kurczaka. Najlepiej smakują podane w aromatycznej ziołowej mieszance z tymianku, natki pietruszki i estragonu. Delikatny i aromatyczny rosół z przepiórki z lanymi kluskami, przepiórki pieczone w piekarniku, glazurowane w glazurze z sosu sojowego i miodu, pieczone w plastrach boczku – niewielkie ptaki można przygotować na wiele sposobów. Chude mięso przepiórki najlepiej piec w specjalnym foliowym rękawie, wówczas pozostanie chrupiące i soczyste. Żeby uzyskać efekt chrupiącej skórki, należy rozciąć rękaw kwadrans przed zakończeniem pieczenia.