Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mięso

Mięso

Mięso to właściwie podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Kotlet schabowy po przecież niekwestionowany ulubieniec niedzielnych obiadów. Popularnością cieszą też różnego rodzaju rolady, pieczenie czy mięsne przysmaki z grilla w postaci...

Czytaj więcej
Mięso
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Mięso to właściwie podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Kotlet schabowy po przecież niekwestionowany ulubieniec niedzielnych obiadów. Popularnością cieszą też różnego rodzaju rolady, pieczenie czy mięsne przysmaki z grilla w postaci kiełbas i karkówek. Dania mięsne są więc jednymi z najbardziej pożądanych potraw. Jeśli szukasz inspiracji na obiady z mięsem – dobrze trafiłeś!

Mięso – właściwości

W mięsie znajdziemy podstawowe źródło dobrze przyswajalnego białka (białko zwierzęce), które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki spożywaniu mięsa dostarczymy też wszystkie witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Warto mieć to na uwadze rezygnując ze spożywania mięsa, by odpowiednio suplementować ten rodzaj witamin – szczególnie witaminę B12. Mięso jest też bogate w magnez, fosfor i cynk.

Jakie są rodzaje mięsa?

Podstawowy podział rozróżnia mięso na czerwone i białe. Do mięsa czerwonego zaliczamy:

  • wołowinę,

  • wieprzowinę,

  • baraninę,

  • jagnięcinę,

  • cielęcinę,

  • dziczyznę.

Natomiast białe mięso to:

  • indyk

  • kurczak

  • kaczka

  • gęś

Jak wybrać dobre mięso?

Najważniejsze, by mięso, które chcemy przyrządzić było świeże. Możemy to poznać po kolorze, zapachu i strukturze produktu. Jeśli czujemy dziwny, lekko kwaśny lub nieprzyjemny zapach to znaczy, że mięso jest już stare i nie nadaje się do spożycia. Powinno mieć także sprężystą strukturę. Jeśli na mięsie znajduje się nalot (np. biały) lub jest ono otoczone śliską powłoką, należy zrezygnować z jego przyrządzania.