Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Quesadillas

Quesadillas

Meksykańskie danie, którym szczyci się także kuchnia hiszpańska, choć dziś quesadilla jest już potrawą międzynarodową, serwowaną pod każdą szerokością geograficzną z lokalnymi dodatkami. Quesadilla – przepis tradycyjny Tradycyjny przepis...

Czytaj więcej
Quesadillas
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Quesadillas
Ilośc porcji

1

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Meksykańskie danie, którym szczyci się także kuchnia hiszpańska, choć dziś quesadilla jest już potrawą międzynarodową, serwowaną pod każdą szerokością geograficzną z lokalnymi dodatkami.

Quesadilla – przepis tradycyjny

Tradycyjny przepis na quesadilla wykorzystuje lokalne przysmaki: tortillę z masy kukurydzianej z roztopionym serem Oaxaca – meksykańską wersją mozzarelli – papryczką jalapeno, kiełbasą chorizo czy grzybami cuitlacoche, a czasem też z ziemniakami.

Nadzienie do quesadillas

Przepis przystosowano też do europejskich smaków i produktów, serwując quesadillas z kurczakiem, kukurydzą z puszki, papryką i mozzarellą. Wszystkie składniki podaje się w pszennej tortilli. Istotą dania jest roztopiony ser queso, od którego quesadilla zyskała swoją nazwę.

To proste, szybkie i pyszne danie można serwować na śniadanie, obiad i kolację, a zamiast kurczakiem tortille przekładać pokrojoną w plasterki kiełbasą chorizo lub mięsem mielonym przygotowanym w stylu chilli con carne z dodatkiem sosu pomidorowego, kukurydzy i czerwonej fasoli. Mozzarellę można zastąpić także rodzajem żółtego sera, który się roztapia. To sycące danie, dzięki dodatkowi ostrych przypraw, działa także rozgrzewająco.

Wegetariańskie quesadillas

Wegetariański przepis na quesadillas to miks dowolnych warzyw, najczęściej wykorzystuje się pieczarki, cukinię, kukurydzę, paprykę z dodatkiem sera – w wersji wegańskiej jego bezmlecznym odpowiednikiem. Jak przygotować quesadillę? Warstwy tortilli przekładamy farszem tak, by powstał rodzaj tortu – zapiekamy ok. 10 minut i podajemy pokrojoną jak pizzę, z dodatkiem salsy.