Quesadillas
Meksykańskie danie, którym szczyci się także kuchnia hiszpańska, choć dziś quesadilla jest już potrawą międzynarodową, serwowaną pod każdą szerokością geograficzną z lokalnymi dodatkami. Quesadilla – przepis tradycyjny Tradycyjny przepis...
Czytaj więcej
Meksykańskie danie, którym szczyci się także kuchnia hiszpańska, choć dziś quesadilla jest już potrawą międzynarodową, serwowaną pod każdą szerokością geograficzną z lokalnymi dodatkami.
Quesadilla – przepis tradycyjny
Tradycyjny przepis na quesadilla wykorzystuje lokalne przysmaki: tortillę z masy kukurydzianej z roztopionym serem Oaxaca – meksykańską wersją mozzarelli – papryczką jalapeno, kiełbasą chorizo czy grzybami cuitlacoche, a czasem też z ziemniakami.
Nadzienie do quesadillas
Przepis przystosowano też do europejskich smaków i produktów, serwując quesadillas z kurczakiem, kukurydzą z puszki, papryką i mozzarellą. Wszystkie składniki podaje się w pszennej tortilli. Istotą dania jest roztopiony ser queso, od którego quesadilla zyskała swoją nazwę.
To proste, szybkie i pyszne danie można serwować na śniadanie, obiad i kolację, a zamiast kurczakiem tortille przekładać pokrojoną w plasterki kiełbasą chorizo lub mięsem mielonym przygotowanym w stylu chilli con carne z dodatkiem sosu pomidorowego, kukurydzy i czerwonej fasoli. Mozzarellę można zastąpić także rodzajem żółtego sera, który się roztapia. To sycące danie, dzięki dodatkowi ostrych przypraw, działa także rozgrzewająco.
Wegetariańskie quesadillas
Wegetariański przepis na quesadillas to miks dowolnych warzyw, najczęściej wykorzystuje się pieczarki, cukinię, kukurydzę, paprykę z dodatkiem sera – w wersji wegańskiej jego bezmlecznym odpowiednikiem. Jak przygotować quesadillę? Warstwy tortilli przekładamy farszem tak, by powstał rodzaj tortu – zapiekamy ok. 10 minut i podajemy pokrojoną jak pizzę, z dodatkiem salsy.