Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska

Dania kuchni meksykańskiej łączą w sobie tradycje kulinarne tubylczych Indian oraz kolonizatorów. Opierają się jednak głównie na roślinach strączkowych, takich jak kukurydza czy fasola, które występują w wielu odmianach...

Czytaj więcej
Kuchnia meksykańska
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dania kuchni meksykańskiej łączą w sobie tradycje kulinarne tubylczych Indian oraz kolonizatorów. Opierają się jednak głównie na roślinach strączkowych, takich jak kukurydza czy fasola, które występują w wielu odmianach w tamtej szerokości geograficznej. Do najpopularniejszych potraw meksykańskich należą tacos i nachosy z dodatkiem guacamole.

Meksykańskie tacos

Tacos najczęściej składają się z tortilli przygotowanej z mąki kukurydzianej, wypełnionej wołowym mięsem, cebulą, czosnkiem, pomidorami oraz fasolą i kukurydzą, z dodatkiem przypraw. Zazwyczaj pełnią rolę przystawki. Wyjątkowym dodatkiem nadającym charakterystyczny posmak tej potrawie jest świeża kolendra. Tacos można przygotować również w wersji z kurczakiem lub wegańskiej, np. z boczniakami, przypominającymi duszoną, szarpaną wołowinę.

Domowe nachosy

Domowe nachos można łatwo przygotować z mąki kukurydzianej i ryżowej, dodając ciepłą wodę i oliwę z oliwek oraz sól. Nachosy można posypać np. chilli. No nachosów warto podać guacamole. Przepis na guacamole jest bardzo prosty – wystarczy jedno dojrzałe awokado, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku. By było bardziej aromatyczne, można dodać też czosnek.