Rakija
Rakija – co to za alkohol? Rakija to najsłynniejsza bałkańska wódka ze śliwek, winogron, moreli a nawet płatków róży. Nazywana bywa owocową brandy lub bałkańską śliwowicą. Skąd właściwie pochodzi...
Czytaj więcej
Rakija – co to za alkohol?
Rakija to najsłynniejsza bałkańska wódka ze śliwek, winogron, moreli a nawet płatków róży. Nazywana bywa owocową brandy lub bałkańską śliwowicą. Skąd właściwie pochodzi rakija? Historia tego trunku sięga prawdopodobnie XIV w. – już wtedy mieszkańcy krajów południowosłowiańskich destylowali alkohol z przefermentowanych owoców. Pierwszym narodem, który podjął się tego zadania byli Bułgarzy. Obecnie to narodowy alkohol również Chorwatów, Bośniaków, Macedończyków czy Turków.
Jak smakuje rakija?
Rakija ma bardzo intensywny smak z wyczuwalną, owocową nutą. Wszystko zależy od rodzaju owoców wykorzystanych do jej przyrządzenia. Najczęściej są to śliwki i winogrona, rzadziej morele, brzoskwinie czy wiśnie. Rakija jest trunkiem o mocy min. 40%, jednak te przyrządzane w domach mogą mieć nawet do 80% zawartości alkoholu. Jak pić rakiję? Wprost ze szklanki! Jednak należy sączyć ją małymi łykami i delektować się jej wyjątkowym smakiem. Co ciekawe, ważne jest, by podczas wznoszenia toastu patrzeć w oczy swoim towarzyszom, w przeciwnym razie nasze zachowanie może zostać zinterpretowane jako nieszczere – warto o tym pamiętać podczas wizyty na Bałkanach.