Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ramen

Ramen

Zupa ramen to tradycyjne japońskie danie, przygotowywane z długo gotowanego wywaru z mięsa wieprzowego i kości wieprzowych, z dodatkiem specjalnego makaronu. Wegański ramen przygotowywany jest na bazie pasty miso....

Czytaj więcej
Ramen
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Shoyu Ramen
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Trudne

Ocena

4

 

Zupa ramen to tradycyjne japońskie danie, przygotowywane z długo gotowanego wywaru z mięsa wieprzowego i kości wieprzowych, z dodatkiem specjalnego makaronu. Wegański ramen przygotowywany jest na bazie pasty miso. To oczywiście wersja podstawowa, bo zupa ramen to także dodatek warzyw – kapusty pekińskiej, białej rzodkwi daikon, pędów bambusa, cebuli, kiełków, jajka na twardo lub półpłynnego, fermentowanej soi lub pasty miso, wodorostów, ryby czy owoców morza.

Ramen – japoński rósół

Ramen bywa nazywany japońskim rosołem. Sposób jego przygotowania przypomina gotowanie rosołu, jednak smak japońskiej zupy jest zupełnie inny niż znanej nam zupy, a liczba dodatków sprawia, że to naprawdę bardzo sycące danie.

Tajemnicą ramenu jest mięsny (wieprzowy – bardzo intensywny lub dla złagodzenia smaku wieprzowo-drobiowy) wywar gotowany przez kilka godzin, połączony z cebulą, grzybami shitake oraz wodorostami kombu, nadającymi zupie smak umami. Dzięki wielogodzinnemu gotowaniu bulion powinien być mętny i nieco zawiesisty (zwłaszcza jeśli jest gotowany na kościach wieprzowych).

Makaron do ramenu

Zupa ramen serwowana jest ze specjalnym alkalicznym makaronem, który ma nieco inny smak od tradycyjnego makaron, który jest np. dodatkiem do rosołu. Jest też grubszy i dłuższy oraz bardzo sprężysty, o delikatnym smaku.

Ramen podaje się w głębokich miseczkach, zupę je się pałeczkami i łyżką.