Ramen

Ramen

 

Zupa ramen to tradycyjne japońskie danie, przygotowywane z długo gotowanego wywaru z mięsa wieprzowego i kości wieprzowych, z dodatkiem specjalnego makaronu. Wegański ramen przygotowywany jest na bazie pasty miso. To oczywiście wersja podstawowa, bo zupa ramen to także dodatek warzyw – kapusty pekińskiej, białej rzodkwi daikon, pędów bambusa, cebuli, kiełków, jajka na twardo lub półpłynnego, fermentowanej soi lub pasty miso, wodorostów, ryby czy owoców morza.

Ramen – japoński rósół

Ramen bywa nazywany japońskim rosołem. Sposób jego przygotowania przypomina gotowanie rosołu, jednak smak japońskiej zupy jest zupełnie inny niż znanej nam zupy, a liczba dodatków sprawia, że to naprawdę bardzo sycące danie.

Tajemnicą ramenu jest mięsny (wieprzowy – bardzo intensywny lub dla złagodzenia smaku wieprzowo-drobiowy) wywar gotowany przez kilka godzin, połączony z cebulą, grzybami shitake oraz wodorostami kombu, nadającymi zupie smak umami. Dzięki wielogodzinnemu gotowaniu bulion powinien być mętny i nieco zawiesisty (zwłaszcza jeśli jest gotowany na kościach wieprzowych).

Makaron do ramenu

Zupa ramen serwowana jest ze specjalnym alkalicznym makaronem, który ma nieco inny smak od tradycyjnego makaron, który jest np. dodatkiem do rosołu. Jest też grubszy i dłuższy oraz bardzo sprężysty, o delikatnym smaku.

Ramen podaje się w głębokich miseczkach, zupę je się pałeczkami i łyżką.