Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Trudne

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Shoyu Ramen z piersią z kurczaka smażoną w panierce panko, marynowanym, ugotowanym jajkiem, grzybami mun, kukurydzą, cebulą dymką i makaronem.

Składniki

2,5 l Woda
250 g Kurczak
100 g Wołowina
2 szt. Marchewki
1 szt. Cebula
1/2 szt. Por
2 szt. Pietruszki
1 szt. Seler
1 łyżka Olej sezamowy
1 szt. Kawałek imbiru
1 szt. Ząbek czosnku
3-4 łyżka Sos sojowy
1 szczypta Pieprz cayenne
1 łyżeczka Cukier
1 szczypta Sezam
2 szt. Jajka
6 łyżka Woda
2 łyżka Sos sojowy
2 łyżka Mirin
2 szt. Filety z piersi kurczaka
1 szt. Rozmącone jajko
1 szklanka Panierka panko
100 g Grzyby mun
200 g Makaron ramen
1 szt. Dymka
100 g Kukurydza

Opis wykonania

Wywar: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy mięso z kurczaka, mięso wołowe i gotujemy na małym ogniu około godzinę. W trakcie gotowania pozbywamy się "szumowin". Po tym czasie dodajemy cebulę opaloną na ogniu, pokrojone warzywa: marchewkę, pora, pietruszkę, selera. Gotujemy wszystko jeszcze około 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie odcedzamy nasz wywar. Do garnka wlewamy łyżkę oleju sezamowego i wrzucamy drobno posiekany imbir i czosnek i podsmażamy tak aby nie spalić czosnku. Dodajemy sos sojowy i całość zalewamy naszym wywarem. Przyprawiamy pieprzem cayenne, cukrem i dodajemy sezam. Dodatki: 2 jajka gotujemy około 7 minut, wyciągamy i wsadzamy do zimnej wody. Obieramy wkładamy do woreczka strunowego i zalewamy 6 łyżkami wody, 2 łyżkami sosu sojowego i 2 łyżkami mirin. Filety z kurczaka tniemy na kawałki, wkładamy do rozmąconego jajka, obtaczamy w panierce panko i smażymy na głębokim tłuszczu. Suszone grzyby mun zalewamy wodą zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron ramen gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ramen: Do miski nakładamy porcję makaronu, zalewamy wywarem, dodajemy dodatki: jajko, kawałki kurczaka, grzyby mun, posiekaną dymkę i kukurydzę. Itadakimasu!

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Bardzo smaczny, ale jednak ramen z innego przepisu na stronie, z dodatkiem trawy cytrynowej wychodzi dużo lepiej

Powiązane przepisy