Rosół warzywny
Doskonała baza do zup i sosów, która zadowoli również wegetarian oraz wegan. Bulion warzywny to nic innego jak rosół na warzywach, pełniący rolę zarówno rozgrzewającej zupy, jak i aromatycznego...
Czytaj więcej
Doskonała baza do zup i sosów, która zadowoli również wegetarian oraz wegan. Bulion warzywny to nic innego jak rosół na warzywach, pełniący rolę zarówno rozgrzewającej zupy, jak i aromatycznego wywaru do wielu innych dań. Ten wegański rosół to bezpieczna opcja dla osób unikających lub ograniczających spożycie mięsa.
Przepis na bulion warzywny
Przygotujesz go na bazie włoszczyzny, z dodatkiem ziół i przypraw. Bezmięsny wywar jest niskokaloryczny, w dodatku bez problemu możesz go zamrozić. Do ugotowania esencjonalnego rosołu warzywnego potrzebne będą marchewki, cebula, korzeń pietruszki, korzeń selera, seler naciowy, por i czosnek. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę suszonych grzybów. Z przypraw będą to klasycznie liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól. Nada się też lubczyk, sos sojowy czy łyżka oliwy. Do dużego garna włóż wszystkie składniki – umyte i obrane warzywa oraz przyprawy – a następnie zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Jeżeli wolisz wcześniej pokroić warzywa, możesz skrócić ten czas o połowę. Ugotowany bulion przecedź i wykorzystaj tak, jak lubisz.