Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smakuje jak zupa gulaszowa, niejeden weganin będzie jadł ze smakiem taką gulaszową zupę. Aromat tej zupy będzie jeszcze długo unosił się w mieszkaniu.

Składniki

3 szt. bułka razowa
3 szt. pomidory
6 szt. suszone pomidory
1 szt. papryka czerwona
4 szt. ząbek czosnku
2 szt. średnia cebula
2 l bulion warzywny lub drobiowy
1 łyżka tymianek
1 łyżka mielona wędzona papryka słodka
1 łyżka bazylia świeża lub suszina
1 łyżka sos sojowy ciemny
1 łyżka olej kokosowy
4 łyżka olej z pod suszonych pomidorów
1 łyżka mieszanka przypraw suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1/2 łyżka sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta pieprz cytrynowy
4 łyżka oliwa z oliwek

Opis wykonania

Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy razem z pomidorami na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie solimy, skrapiamy oliwą i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Bułki kroimy w kostkę i zrumieniamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Cebulę i czosnek siekamy. Wrzucamy do garnka o grubym dnie na rozgrzany olej z pod suszonych pomidorów. Wszystko chwilę smażymy, następnie dorzucamy obraną pieczoną paprykę, obrane pieczone pomidory oraz pokrojone suszone pomidory. Wszystko smażymy około 5 minut. Następnie całość zalewamy bulionem i wrzucamy pieczywo. Doprawiamy wędzoną papryką, tymiankiem, bazylią, sosem sojowym i mieszanką przypraw (bazylia, suszone pomidory i czosnek) wszystko razem gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i całość miksujemy na gładki krem. Gotowa zupę doprawiamy solą świeżo mielonym czarnym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeżeli wg naszego smaku zupa powinna być lekko kwaśniejsza, możemy dokwasić sokiem z cytryny. Podajemy gorącą z kawałkami suszonych pomidorów i listkiem świeżej bazylii

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy