Zupa chlebowa

4 porcje
Średnie
1 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Zupa chlebowa
Zupa chlebowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy razem z pomidorami na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie solimy, skrapiamy oliwą i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Bułki kroimy w kostkę i zrumieniamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Cebulę i czosnek siekamy. Wrzucamy do garnka o grubym dnie na rozgrzany olej z pod suszonych pomidorów. Wszystko chwilę smażymy, następnie dorzucamy obraną pieczoną paprykę, obrane pieczone pomidory oraz pokrojone suszone pomidory. Wszystko smażymy około 5 minut. Następnie całość zalewamy bulionem i wrzucamy pieczywo. Doprawiamy wędzoną papryką, tymiankiem, bazylią, sosem sojowym i mieszanką przypraw (bazylia, suszone pomidory i czosnek) wszystko razem gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i całość miksujemy na gładki krem. Gotowa zupę doprawiamy solą świeżo mielonym czarnym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeżeli wg naszego smaku zupa powinna być lekko kwaśniejsza, możemy dokwasić sokiem z cytryny. Podajemy gorącą z kawałkami suszonych pomidorów i listkiem świeżej bazylii
Komentarze