Rosół wołowy
Rosół na wołowinie, znany również jako bulion wołowy, jest wyjątkowo aromatyczny. Posiada charakterystyczny smak, zapach i kolor. Jest intensywniejszy w smaku niż rosół drobiowy, dzięki czemu będzie lepiej rozgrzewał...
Czytaj więcej
Rosół na wołowinie, znany również jako bulion wołowy, jest wyjątkowo aromatyczny. Posiada charakterystyczny smak, zapach i kolor. Jest intensywniejszy w smaku niż rosół drobiowy, dzięki czemu będzie lepiej rozgrzewał w chłodne dni. Warto ugotować go więcej i zamrozić – przyda się jako baza do innych potraw, takich jak zupy czy sosy.
Rosół wołowy z makaronem
Do przygotowania bulionu sprawdzą się np. antrykot, szponder czy pręga. Mięsa nie należy wcześniej moczyć w wodzie, dlatego trzeba je szybko przepłukać, a następnie umieścić w garnku. Garnek zalewamy zimną wodą do zakrycia mięsa i wstawiamy na ogień pod przykrywką. Ważne, by po zagotowaniu wody zdjąć powstałe szumowiny, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy warzywa i przyprawy. Charakterystycznego aromatu nada opalona cebula i gałązki świeżej pietruszki. Po dołożeniu warzyw, rosół gotujemy przez kolejne ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Będzie gotowy, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Rosół podajemy z makaronem i świeżą pietruszką. Na talerz wyłożyć można również kawałki mięsa.