Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Rosół wołowy

Rosół wołowy

Rosół na wołowinie, znany również jako bulion wołowy, jest wyjątkowo aromatyczny. Posiada charakterystyczny smak, zapach i kolor. Jest intensywniejszy w smaku niż rosół drobiowy, dzięki czemu będzie lepiej rozgrzewał...

Czytaj więcej
Rosół wołowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Rosół na wołowinie, znany również jako bulion wołowy, jest wyjątkowo aromatyczny. Posiada charakterystyczny smak, zapach i kolor. Jest intensywniejszy w smaku niż rosół drobiowy, dzięki czemu będzie lepiej rozgrzewał w chłodne dni. Warto ugotować go więcej i zamrozić – przyda się jako baza do innych potraw, takich jak zupy czy sosy.

Rosół wołowy z makaronem

Do przygotowania bulionu sprawdzą się np. antrykot, szponder czy pręga. Mięsa nie należy wcześniej moczyć w wodzie, dlatego trzeba je szybko przepłukać, a następnie umieścić w garnku. Garnek zalewamy zimną wodą do zakrycia mięsa i wstawiamy na ogień pod przykrywką. Ważne, by po zagotowaniu wody zdjąć powstałe szumowiny, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy warzywa i przyprawy. Charakterystycznego aromatu nada opalona cebula i gałązki świeżej pietruszki. Po dołożeniu warzyw, rosół gotujemy przez kolejne ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Będzie gotowy, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Rosół podajemy z makaronem i świeżą pietruszką. Na talerz wyłożyć można również kawałki mięsa.