Rzepa
Posadził dziadek rzepkę w ogrodzie… I nic dziwnego! To warzywo z rodziny kapustowatych jest bogactwem witamin, mającym wbrew pozorom szerokie zastosowanie w kuchni (i nie tylko). Rzepa – właściwości...
Czytaj więcej
Posadził dziadek rzepkę w ogrodzie… I nic dziwnego! To warzywo z rodziny kapustowatych jest bogactwem witamin, mającym wbrew pozorom szerokie zastosowanie w kuchni (i nie tylko).
Rzepa – właściwości
Z pewnością niejeden z nas zastanawiał się, co zrobić z rzepy. Ze względu na szerokie właściwości zdrowotne jakie posiada, z pewnością nie powinno jej zabraknąć w naszej diecie. Rzepa jest warzywem niskokalorycznym, które jednocześnie powoduje uczucie sytości. Zawarte w niej witaminy i minerały pomagają zapobiec chorobom układu krążenia. Właściwości rzepy wpływają pozytywnie na stan naszej skóry, paznokci i włosów, a także dbają o nasz wzrok, wspierają przemianę materii i oczyszczają organizm.
Jak przyrządzić rzepę?
Jak smakuje rzepa? W smaku przypomina rzodkiew. Zawarte w niej izotiocyjaniany wpływają na jej ostry posmak.
Rzepę zazwyczaj spożywa się w formie surowej, ale sprawdzi się też jako danie gotowane – z rzepy możemy przyrządzić zupę-krem lub potraktować ją jako składnik zapiekanki warzywnej. Niektórzy traktują duszoną rzepę jako zamiennik ziemniaków. Uważa się, że warzywo to ma łagodzący wpływ na bóle stawów.