Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rzepa

Rzepa

Posadził dziadek rzepkę w ogrodzie… I nic dziwnego! To warzywo z rodziny kapustowatych jest bogactwem witamin, mającym wbrew pozorom szerokie zastosowanie w kuchni (i nie tylko). Rzepa – właściwości...

Czytaj więcej
Rzepa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Posadził dziadek rzepkę w ogrodzie… I nic dziwnego! To warzywo z rodziny kapustowatych jest bogactwem witamin, mającym wbrew pozorom szerokie zastosowanie w kuchni (i nie tylko).

Rzepa – właściwości

Z pewnością niejeden z nas zastanawiał się, co zrobić z rzepy. Ze względu na szerokie właściwości zdrowotne jakie posiada, z pewnością nie powinno jej zabraknąć w naszej diecie. Rzepa jest warzywem niskokalorycznym, które jednocześnie powoduje uczucie sytości. Zawarte w niej witaminy i minerały pomagają zapobiec chorobom układu krążenia. Właściwości rzepy wpływają pozytywnie na stan naszej skóry, paznokci i włosów, a także dbają o nasz wzrok, wspierają przemianę materii i oczyszczają organizm.

Jak przyrządzić rzepę?

Jak smakuje rzepa? W smaku przypomina rzodkiew. Zawarte w niej izotiocyjaniany wpływają na jej ostry posmak.

Rzepę zazwyczaj spożywa się w formie surowej, ale sprawdzi się też jako danie gotowane – z rzepy możemy przyrządzić zupę-krem lub potraktować ją jako składnik zapiekanki warzywnej. Niektórzy traktują duszoną rzepę jako zamiennik ziemniaków. Uważa się, że warzywo to ma łagodzący wpływ na bóle stawów.