Ryba w kolendrowej skorupce z chipsami z czarnej rzepy
3 porcje
60 min
Średnie
Sum afrykański pieczony pod skorupką z kolendry i orzeszków ziemnych. Podana z chipsami z czarnej rzepy.
Składniki
300 g płat suma afrykańskiego
1 szt. czarna rzepa
1 garść świeża kolendra
1 garść orzeski ziemne
1/2 szt. cytryna
4 łyżka oliwa
1 szt. świeży koperek
1 szczypta tymianek
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
Ryba w kolendrowej skorupce z chipsami z czarnej rzepy
Ryba w kolendrowej skorupce z chipsami z czarnej rzepy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1) Suma umyć w zimnej wodzie i oczyścić z pozostałości łusek.
2) Kolendrę, orzeszki i oliwę zblendować na jednolitą gęstą masę
3) Rybę dokładnie obłożyć powstałą pastą, następnie obsypać posiekanymi orzeszkami i obłożyć świeżymi gałązkami koperku
4) Czarną rzepę pokroić w cienkie plasterki, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem
5) Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni
6) Rybę i rzepę piec na osobnych naczyniach przez 40 minut w temperaturze 200 stopni
7) Po wyjęciu z pieca przyprawić rybę świeżo posiekanym koperkiem i chipsami z rzepy
Komentarze