Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka cezar

Sałatka cezar

Sałatka cezar powstała w Meksyku, w mieście Tijuana. Jej twórcą jest kucharz pochodzący z Włoch – Caesara Cardini (Cezar), który wymyślił ją w swojej restauracji w 1924 roku, kiedy...

Czytaj więcej
Sałatka cezar
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Sałatka ala cezar
Ilośc porcji

1

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Sałatka cezar powstała w Meksyku, w mieście Tijuana. Jej twórcą jest kucharz pochodzący z Włoch – Caesara Cardini (Cezar), który wymyślił ją w swojej restauracji w 1924 roku, kiedy w kuchni zabrakło zapasów. Jako kucharz i właściciel, postanowił zrobić tzw. “coś z niczego”, wykorzystując do tego produkty, które miał w zasięgu ręki. Tak powstała klasyczna sałatka cezar, której podstawą są sałata rzymska, grzanki i parmezan.

Dodatki i rodzaje sałatki cezar

Sałatka cezar może być podawana w bardziej urozmaiconej wersji. Klasyczna sałatka cezar, poza trzema podstawowymi składnikami – sałatą rzymską, grzankami i parmezanem – posiada liczne dodatki. Sałatka cezar z jajkiem, czosnkiem, sokiem z cytryny, polana oliwą o smaku czosnkowym, octem winnym, sosem Worcestershire oraz posypana solą i pieprzem to skład oryginalnej receptury dania.

Jednak poza podstawowymi dodatkami smakowymi wyróżnić można produkty, które doskonale pasują do sałatki cezar choć nie znajdowały się w jej oryginalnej wersji – to grillowany kurczak i anchois. Sałatka cezar w wersji fit bazuje na grzankach z pieczywa pełnoziarnistego i delikatnym dressingu na bazie oliwy z oliwek.

Grzanki do sałatki cezar to podstawa jej oryginalności. Czy będą wykonane z bagietki pokrojonej w kostkę, będą pieczywem tostowym lub z chleba - to wszystko zależy od własnych upodobań i nie wpłynie na smak dania.