Sałatka cezar

Sałatka cezar

 

Sałatka cezar powstała w Meksyku, w mieście Tijuana. Jej twórcą jest kucharz pochodzący z Włoch – Caesara Cardini (Cezar), który wymyślił ją w swojej restauracji w 1924 roku, kiedy w kuchni zabrakło zapasów. Jako kucharz i właściciel, postanowił zrobić tzw. “coś z niczego”, wykorzystując do tego produkty, które miał w zasięgu ręki. Tak powstała klasyczna sałatka cezar, której podstawą są sałata rzymska, grzanki i parmezan.

Dodatki i rodzaje sałatki cezar

Sałatka cezar może być podawana w bardziej urozmaiconej wersji. Klasyczna sałatka cezar, poza trzema podstawowymi składnikami – sałatą rzymską, grzankami i parmezanem – posiada liczne dodatki. Sałatka cezar z jajkiem, czosnkiem, sokiem z cytryny, polana oliwą o smaku czosnkowym, octem winnym, sosem Worcestershire oraz posypana solą i pieprzem to skład oryginalnej receptury dania.

Jednak poza podstawowymi dodatkami smakowymi wyróżnić można produkty, które doskonale pasują do sałatki cezar choć nie znajdowały się w jej oryginalnej wersji – to grillowany kurczak i anchois. Sałatka cezar w wersji fit bazuje na grzankach z pieczywa pełnoziarnistego i delikatnym dressingu na bazie oliwy z oliwek.

Grzanki do sałatki cezar to podstawa jej oryginalności. Czy będą wykonane z bagietki pokrojonej w kostkę, będą pieczywem tostowym lub z chleba - to wszystko zależy od własnych upodobań i nie wpłynie na smak dania.