Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka, jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z Grecji. Jej oryginalna nazwa to choriatiki salata, czyli wiejska sałatka. Sałatka powstała z myślą dostosowania do diety niskowęglowodanowej. Popularna jest...

Czytaj więcej
Sałatka grecka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sałatka grecka, jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z Grecji. Jej oryginalna nazwa to choriatiki salata, czyli wiejska sałatka. Sałatka powstała z myślą dostosowania do diety niskowęglowodanowej. Popularna jest na całym świecie i podaje się ją w różny sposób.

Sałatka grecka przepis

Tradycyjna sałatka grecka składa się z grubo pokrojonych ogórków, pomidorów, sera feta, czerwonej cebuli w plastrach, oliwek brązowych lub zielonych, oliwy, oregano, słodkiej papryki, a także kaparów i anchois. Wszystkie składniki po wymieszaniu tworzą oryginalne połączenie smaków.

Sałatka grecka serwowana jest również z innymi dodatkami i modyfikowana według własnego uznania, w zależności od tego czy jest serwowana jako dodatek czy samodzielne danie.

Można spotkać sałatkę grecką z kurczakiem oraz w wariantach z octem winnym.

Dressing do sałatki greckiej

Sos do sałatki greckiej urozmaica smak świeżych warzyw i sera feta. Tradycyjnie sałatkę podaję się tylko z oliwą z oliwek, ale można ją zaserwować także z sosem vinaigrette, który dodaje ostrzejszego, kwaskowego smaku. Sos jest połączeniem oliwy z oliwek, soku z połówki cytryny, musztardy, cukru, wody, bazylii, oregano, soli i pieprzu do doprawienia.

Polacy chętnie wybierają sałatkę grecką na grilla, ponieważ pasuje do potraw z mięsem i kojarzy się z wiosennym, letnim i rześkim powietrzem, świeżością potraw i wspaniałym smakiem lata. Ponadto łatwość jej przygotowania pozwala wykonać ją w krótkim czasie i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych.