Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to jedna z najpopularniejszych sałatek świata. Wywodzi się oczywiście z Francji – jak sama nazwa wskazuje – z Nicei. Jej historia związana jest z biedą – powstała...

Czytaj więcej
Sałatka nicejska
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sałatka nicejska to jedna z najpopularniejszych sałatek świata. Wywodzi się oczywiście z Francji – jak sama nazwa wskazuje – z Nicei. Jej historia związana jest z biedą – powstała w czasach, gdy ciężko było o coś pożywnego do jedzenia. W związku z tym jej podstawą są ugotowane jajka, a wszystkie pozostałe produkty są surowe – na początku były to tylko pomidory, anchois i oliwa z oliwek.

Jak zrobić sałatkę nicejską?

To bardzo proste danie, które idealnie sprawdzi się jako fit kolacja. Wystarczy kilka prostych produktów, by powstała pyszna sałatka nicejska – składniki to:

  • jajka
  • pomidory
  • cebula
  • rukola
  • anchois
  • tuńczyk
  • czarne oliwki
  • papryka
  • sos winegret (musztarda, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, pieprz)

Jajka należy ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Na sałacie lub rukoli układamy jajka, filety anchois, tuńczyka i oliwki. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Na koniec mieszamy sos winegret i polewamy wszystkie składniki sałatki. Całość możemy udekorować świeżą bazylią.

Co jeszcze dodać do sałatki nicejskiej?

Ta sałatka była modyfikowana w zależności od pory roku i dostępności składników. Na wiosnę w sałatce nicejskiej pojawiają się młode karczochy, nowalijki czy fasolka szparagowa, a jesienią nawet ziemniaki lub bataty. Możliwości jest naprawdę wiele.