Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z tuńczykiem po nicejsku

Opis wykonania

Chrupiące warzywa wymieszane z lekkim dressingiem szybko się nie znudzą.

Na drugie śniadanie najlepiej zjeść coś lekkiego i pożywnego, dlatego sałatka nicejska jest najlepszą opcją.

Sałatka nicejska  z tuńczykiem - zdjęcie 1

Opis wykonania

Na początku przygotuj dressing. Do blendera wlej oliwę, sok z cytryny, filety anchois, oregano i tymianek. Zmiel całość na gładką masę i dopraw solą i pieprzem. 

Dressing

Ugotuj jajko wedle własnego uznania, ja zazwyczaj wybieram jajko z płynnym żółtkiem. Dzięki temu połączy się z sałatką i wzbogaci jej smak. By ugotować jajko w ten sposób, zagotuj wodę w garnku i włoż do niego jajko, które wcześniej znajdowało się w temperaturze pokojowej. Gotuj przez 4 minuty. Wyciągnij jajko z wrzątku i włóż do zimnej wody, by ostygło. Obierz je ze skorupki i gotowe. 

Kiedy dressing i jajko są już gotowe, przygotowanie sałatki zajmie już tylko kilka minut. 

Sałatka

Ugotowane młode ziemniaki pokrój w ćwiartki. Pomidory pokrój w połówki lub ćwiartki, a cebulę w półksiężyce. Dodaj kapary, oliwki i ugotowaną fasolkę szparagową. Całość wymieszaj z przygotowanym wcześniej dressingiem i dopraw solą oraz pieprzem.

Na wierzchu ułóż pokrojoną cebulkę dymkę, tuńczyka i przekrojone jajko. Tak przygotowaną sałatkę zabierz ze sobą do szkoły.

Sałatka nicejska  z tuńczykiem - zdjęcie 2