Sałatka z tuńczykiem po nicejsku
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Sałatka nicejska z tuńczykiem
Sałatka nicejska z tuńczykiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na drugie śniadanie najlepiej zjeść coś lekkiego i pożywnego, dlatego sałatka nicejska jest najlepszą opcją.
Opis wykonania
Na początku przygotuj dressing. Do blendera wlej oliwę, sok z cytryny, filety anchois, oregano i tymianek. Zmiel całość na gładką masę i dopraw solą i pieprzem.
Dressing
Ugotuj jajko wedle własnego uznania, ja zazwyczaj wybieram jajko z płynnym żółtkiem. Dzięki temu połączy się z sałatką i wzbogaci jej smak. By ugotować jajko w ten sposób, zagotuj wodę w garnku i włoż do niego jajko, które wcześniej znajdowało się w temperaturze pokojowej. Gotuj przez 4 minuty. Wyciągnij jajko z wrzątku i włóż do zimnej wody, by ostygło. Obierz je ze skorupki i gotowe.
Kiedy dressing i jajko są już gotowe, przygotowanie sałatki zajmie już tylko kilka minut.
Sałatka
Ugotowane młode ziemniaki pokrój w ćwiartki. Pomidory pokrój w połówki lub ćwiartki, a cebulę w półksiężyce. Dodaj kapary, oliwki i ugotowaną fasolkę szparagową. Całość wymieszaj z przygotowanym wcześniej dressingiem i dopraw solą oraz pieprzem.
Na wierzchu ułóż pokrojoną cebulkę dymkę, tuńczyka i przekrojone jajko. Tak przygotowaną sałatkę zabierz ze sobą do szkoły.
Komentarze