Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Sałatka z tuńczykiem po nicejsku

Sałatka nicejska  z tuńczykiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Chrupiące warzywa wymieszane z lekkim dressingiem szybko się nie znudzą.

Składniki

1 szt. jajko
1 szt. puszka tuńczyka w oleju
6 szt. pomidorków koktajlowych
1/2 szt. czerwonej cebulki
10 szt. czarnych oliwek
6 szt. młodych ugotowanych ziemniaków
6 szt. zielonych fasolek szparagowych
2 szt. cebulki dymki
7 szt. kaparów
pieprz, sól
Dressing:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szczypta oregano
1 łyżeczka soku z cytryny
2 szt. filety anchois
1 szczypta tymianku
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Na drugie śniadanie najlepiej zjeść coś lekkiego i pożywnego, dlatego sałatka nicejska jest najlepszą opcją.

Sałatka nicejska  z tuńczykiem - zdjęcie 1

Opis wykonania

Na początku przygotuj dressing. Do blendera wlej oliwę, sok z cytryny, filety anchois, oregano i tymianek. Zmiel całość na gładką masę i dopraw solą i pieprzem. 

Dressing

Ugotuj jajko wedle własnego uznania, ja zazwyczaj wybieram jajko z płynnym żółtkiem. Dzięki temu połączy się z sałatką i wzbogaci jej smak. By ugotować jajko w ten sposób, zagotuj wodę w garnku i włoż do niego jajko, które wcześniej znajdowało się w temperaturze pokojowej. Gotuj przez 4 minuty. Wyciągnij jajko z wrzątku i włóż do zimnej wody, by ostygło. Obierz je ze skorupki i gotowe. 

Kiedy dressing i jajko są już gotowe, przygotowanie sałatki zajmie już tylko kilka minut. 

Sałatka

Ugotowane młode ziemniaki pokrój w ćwiartki. Pomidory pokrój w połówki lub ćwiartki, a cebulę w półksiężyce. Dodaj kapary, oliwki i ugotowaną fasolkę szparagową. Całość wymieszaj z przygotowanym wcześniej dressingiem i dopraw solą oraz pieprzem.

Na wierzchu ułóż pokrojoną cebulkę dymkę, tuńczyka i przekrojone jajko. Tak przygotowaną sałatkę zabierz ze sobą do szkoły.

Sałatka nicejska  z tuńczykiem - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych