Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

 

Przełom czerwca i lipca to z pewnością długo wyczekiwany okres przez miłośników bobu. Młode nasiona bobu są przyjemnie słodkie i pożywne. Doskonale sprawdzają się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i składnik sałatek, zup, potrawek czy past.

100 g bobu to zaledwie 76 kcal, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w lekkich, letnich sałatkach. 

Jak zrobić na sałatkę z bobem?

Wbrew pozorom bób można połączyć z wieloma produktami. Do sałatki z bobem będą pasowały różnego rodzaju kasze, ryż oraz makaron. Nasiona dobrze komponują się również z serem typu feta, rybami, drobiem, jajkami, a nawet z boczkiem.

Bób, zwłaszcza młody, można jeść z łupinką. Dlatego podczas przygotowania sałatki można pominąć jego obieranie, co skróci czas przygotowania posiłku. Dodatkowo zamiast gotować bób, dla odmiany można podsmażyć go na patelni razem z plastrami boczku. Dzięki temu nabierze wyjątkowego aromatu.

Nieodłącznym elementem sałatki są warzywa. W przypadku sałatki z bobem najlepiej zdecydować się na pomidora (również w wersji suszonej), paprykę, cebulę, cukinię, kalarepę, rzodkiewkę, marynowane kapary, sałatę lodową, roszponkę lub rukolę. Komponując składniki sałatki warto zwrócić uwagę na ich kolory – ich kontrast zwiększy estetykę dania.