Frikowa sałatka z dzikiego ryżu i zielonych różności od Vienia
4 porcje
Łatwe
Składniki
- 1 szkl. dzikiego ryżu
- 200 g bobu
- 1 szt. dojrzałego avocado
- 250 g zielonej fasolki
- Natka pietruszki
- Tahina
- 1 cytryna
- Sos sojowy
- Szpinak świeży
- Sól i pieprz
- Olej z dyni
- Pestki z dyni
Frikowa sałatka z dzikiego ryżu i zielonych różności od Vienia
Frikowa sałatka z dzikiego ryżu i zielonych różności od Vienia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Dziki ryż gotujemy w proporcji 1 do 2.
- Czekamy, aż ryż wchłonie całą wodę.
- Oddzielnie gotujemy fasolkę szparagową oraz bób.
- Świeży szpinak sparzamy.
- Ugotowane zielone warzywa wrzucamy do miski, fasolkę kroimy na drobniejsze kawałki, a bób możemy obrać ze skórki.
- Kiedy ryż będzie już gotowy przerzucamy do miski bądź na duży talerz.
- Następnie na ryż układamy ugotowane wcześniej warzywa i kroimy dojrzałe awokado.
- Całość polewamy sosem sojowym oraz oliwą z pestek z dyni
- Doprawiamy przyprawami według smaku
- Posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz pietruszką.
Komentarze